Campanie europeană pentru prinderea celor care au comis infracțiuni grave. 120 de arestați, după ce au apărut pe site-ul celor mai căutate persoane din Europa

Campanie pentru prinderea persoanelor urmărite
Campanie pentru prinderea persoanelor urmărite
28 septembrie 2022, 16:04

120 de persoane au fost arestate după ce au apărut pe site-ul celor mai căutate persoane din Europa al Reţelei Europene a Unităţilor de Căutare Activă a Urmăriţilor – ENFAST.

Campania vizează, în mod special, liderii şi membrii cheie ai grupărilor de criminalitate organizată. Unele dintre persoanele urmărite sunt fie lideri ai grupărilor, care au comis infracţiuni de omor, trafic de persoane, trafic de droguri, fie alte persoane care au săvârşit infracţiuni de omor sau alte acte de violenţă, în numele grupării, fie persoane care sunt bănuite de spălare de bani şi delapidare.

Prin prinderea persoanelor aflate în roluri esenţiale în cadrul acestor reţele, campania urmăreşte să destructureze grupări de criminalitate organizată.

„Vă rugăm să vizitaţi site-ul web al celor mai căutate persoane din Europa, https://eumostwanted.eu/, pentru a vedea imagini cu persoanele urmărite şi să verificaţi dacă recunoaşteţi vreuna dintre acestea. Dacă da, puteţi anunţa, anonim, prin intermediul site-ului web https://eumostwanted.eu/. Aţi putea ajuta forţele de ordine să prindă o astfel de persoană”, se arată în comunicat.

Europe’s Most Wanted a fost iniţiat de comunitatea ENFAST în ianuarie 2016, cu sprijinul Europol. Membrii ENFAST sunt specializaţi în localizarea infractorilor fugari, care sunt bănuiţi sau au fost condamnaţi pentru infracţiuni grave şi fac obiectul mandatelor europene de arestare.

Colaborarea între statele membre este importantă, atunci când este vorba de infracţiuni transfrontaliere şi de persoane care fug dintr-o ţară în alta şi se sustrag, în mod repetat, de la aplicarea legii.

Persoanele urmărite de Poliţia Română, în această campanie, sunt:

  • Radu-Stoica Anamaria: împreună cu alte persoane, a constituit un grup infracţional, în scopul exploatării sexuale a mai multor persoane vătămate, precum şi în scopul înlesnirii practicării prostituţiei de către acestea, o parte dintre persoanele vătămate fiind minore. Aceasta a fost condamnată la 10 ani de închisoare.
  • Paiu Bogdan-Sorin: în perioada septembrie 2019 – ianuarie 2020, ar fi constituit o grupare infracţională organizată, specializată în săvârşirea de trafic de droguri de mare risc, respectiv cocaină, pe care le-a vândut în municipiul Braşov, fiind condamnat la 9 ani de închisoare.
  • Radu Dorel: la data de 26 ianuarie 2018, înarmat cu un obiect contondent, de tip bâtă de baseball, a lovit, cu intensitate, persoana vătămată, împreună cu alte două persoane, loviturile vizând atât corpul, cât şi capul victimei, persoanele bănuite acceptând posibilitatea că victima ar putea deceda, rezultatul fatal fiind împiedicat datorită reflexelor acesteia, cât şi intervenţiei unei alte persoane. Acesta a fost condamnat la 7 ani şi 6 luni de închisoare.
  • Lupu Petrişor: în noaptea de 11 iunie 2006, împreună cu alţi membri ai grupului din care făcea parte, cu intenţie, ar fi ucis, într-un loc public, o persoană, prin aplicarea de lovituri cu diverse obiecte. Acesta a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru participare la comiterea faptei.

ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams – Reţeaua Europeană a Unităţilor de Căutare Activă a Urmăriţilor) înglobează toate structurile naţionale de „Urmăriri”, cu sprijinul Europol, pentru a realiza o cooperare mai strânsă între statele membre ale Uniunii Europene, în ceea ce priveşte localizarea, arestarea şi predarea persoanelor urmărite în baza mandatului european de arestare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite