Cancelarul german acceptă continuarea relaxării restricţiilor. Angela Merkel: Mai avem un lung drum de parcurs în lupta cu virusul

Wurzburg Bavaria Germania
Wurzburg Bavaria Germania
6 mai 2020, 19:39

”Am ajuns aşadar la un punct în care putem spune că am atins obiectivul încetinirii propagării virusului”, a menţionat Merkel la conferinţa de presă ulterioară acestei reuniuni prin videoconferinţă dedicată crizei epidemice şi la care s-au convenit noile măsuri de relaxare.

Germania va ridica majoritatea restricţiilor impuse la jumătatea lunii martie pentru a stăvili epidemia.

Vor fi astfel redeschise începând de săptămâna viitoare magazinele cu suprafeţe mai mari de 800 de metri pătraţi, dar cu limitarea numărului de persoane, iar sectorul Horeca îşi va putea relua activitatea în unele regiuni.

Se vor redeschide şi şcolile pentru clasele primare şi grădiniţele, care încă nu erau vizate de relaxarea restricţiilor iniţiată pe 20 aprilie, dar cu măsuri de precauţie.

O altă decizie priveşte ridicarea interdicţiei totale a vizitelor în căminele de bătrâni. Fiecare persoană vârstnică din aceste cămine va putea fi vizitată de un singur aparţinător.

Rămân însă în vigoare măsurile privind închiderea parţială a graniţelor şi interdicţia privind desfăşurarea marilor manifestaţii sportive, festive sau culturale cu public.

Obligaţia de a menţine o distanţă fizică de cel puţin 1,5 metri faţă de celelalte persoane a fost prelungită până pe 5 iunie, dar se va putea ieşi afară în grupuri de persoane formate din două familii.

”Trebuie să fim în continuare conştienţi că suntem încă la începutul pandemiei şi că mai avem un lung drum de parcurs în lupta împotriva virusului”, a avertizat totuşi Merkel.

În faţa riscului unui al doilea val epidemic, pe care unii virusologi îl dau drept sigur, Germania va pune la punct un cadru care să reinstituie măsurile de izolare dacă numărul cazurilor de COVID-19 va creşte din nou, dar acest lucru se va face la nivel regional şi local. Pragul de la care s-ar reinstitui izolarea a fost stabilit la o medie de 50 de infecţii zilnice la 100.000 de locuitori pentru o perioadă de şapte zile pentru fiecare zonă desemnată.

Măsurile de revenire parţială la normalitate sunt şi rezultatul presiunilor pe care landurile şi mediul de afaceri le-au exercitat în ultimele săptămâni asupra cancelarului Merkel, care a fost până în prezent reticentă să relaxeze semnificativ restricţiile, de teama unei recrudescenţe a epidemiei.

Deşi a fost lăudată pentru modul în care a gestionat această criză sanitară şi pentru rata deceselor inferioară celei din ţările vecine Germaniei, Angela Merkel a fost acuzată că prin restricţiile instituite asfixiază economia şi încalcă libertăţi individuale, în ultima vreme multiplicându-se şi manifestaţiile împotriva acestor restricţii.

În aceste condiţii, şefa guvernului de la Berlin a acceptat ca fiecare land să ia independent decizii privind relaxarea restricţiilor, însă în cadrul unei strategii comune convenite la nivel naţional ce cuprinde măsurile enunţate.

Conform ultimelor date, în Germania au fost confirmate 164.807 cazuri de COVID-19, dintre care 947 în ultimele 24 de ore. Bilanţul deceselor a ajuns miercuri la 6.996, cu 165 mai multe faţă de ziua precedentă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite