Cancelarul Germaniei îl avertizează pe Putin în privința înghețării conflictului din Ucraina. Kremlinul confirmă că Putin este pregătit pentru o nouă convorbire prin telefon cu Scholz
26 Mai 2023, 17:33 (actualizat 26 Mai 2023, 17:46)
(actualizat 26 Mai 2023, 17:46) | Știrile TVR

Cancelarul german Olaf Scholz l-a avertizat vineri pe preşedintele rus Vladimir Putin în privința creării unui eventual conflict îngheţat de-a lungul graniţelor teritoriilor ocupate de Rusia în Ucraina. Remarcile lui Scholz au fost publicate de ziarul Kölner Stadt-Anzeiger și preluate de DPA.

"Rusia trebuie să înţeleagă că scopul nu poate fi acela de a încheia un fel de pace rece prin transformarea frontierei actuale într-o nouă 'graniţă' între Rusia şi Ucraina", a declarat Scholz, adăugând: "Asta nu ar face decât să legitimeze raidul lui Putin!" în ţara vecină.

"Scopul este mai degrabă o pace justă, iar o condiţie prealabilă pentru aceasta este retragerea de trupe", a afirmat Olaf Scholz, care nu a dorit să se pronunţe cu privire la viitorul Peninsulei Crimeea, ocupată de Rusia în 2014.

Întrebat dacă această condiţie se aplică şi în cazul Crimeii, el a reiterat cele spuse: "Retragerea de trupe. Nu e treaba noastră să formulăm, în numele Ucrainei, acordurile la care aceasta doreşte să ajungă".

Scholz a avut grijă să se refere la o "retragere de trupe" şi nu la "retragerea trupelor", ceea ce ar fi sugerat că toate trupele ruse ar trebui să fie retrase, remarcă DPA.

Cancelarul german a evitat de asemenea să răspundă la întrebarea dacă Putin ar trebui înlăturat sau nu (de la putere). "Nu mă prea preocupă întrebări speculative de acest gen. Până la urmă, se va ajunge la un acord între guvernele de la Moscova şi Kiev", s-a limitat să spună el.

Scholz a mai spus că, deşi ultima sa convorbire cu Putin a avut loc cu ceva timp în urmă, intenţionează să vorbească din nou cu liderul rus la momentul oportun.

Vladimir Putin este pregătit pentru o nouă convorbire telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz cu privire la conflictul în Ucraina, a reacţionat de la Moscova purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit DPA.

"Până în prezent, Scholz nu a sunat şi nici Berlinul nu a iniţiat o astfel de conversaţie" a spus Peskov, ca răspuns la declaraţiile cancelarului că va discuta cu Putin la momentul potrivit.

"Este necesar să discutăm", a afirmat Dmitri Peskov în conferinţa sa de presă zilnică.

"Preşedintele Putin rămâne deschis la dialog, dar, evident, urmăreşte obiectivul fundamental de a proteja interesele cetăţenilor noştri", a adăugat el.

Potrivit Kremlinului, Putin şi Scholz au vorbit ultimă dată la telefon timp de aproximativ o oră în 2 decembrie 2022, în timpul unui apel iniţiat de către Berlin, în care au abordat situaţia din Ucraina şi consecinţele războiului.

Afirmaţiile lui Scholz au atras atenţia, în condiţiile în care există opinii diferite în ceea ce priveşte oportunitatea unor discuţii cu Putin, comentează DPA.

Sursa: Agerpres