Cancelarul Germaniei începe o vizită controversată în China. În presă au apărut informații potrivit cărora portul Hamburg ar urma să fie vândut Beijingului

3 noiembrie 2022, 17:48

Olaf Scholz va fi primul lider occidental care se întâlnește la Beijing cu președintele chinez Xi Jinping, după realegerea acestuia în poziția de secretar general al Partidului Comunist Chinez. Vizita vine pe fondul unor ample discuții în coaliția de guvernare de la Berlin referitoare la comerțul cu China, în special despre acordul prin care un gigant chinez investește în portul Hamburg, cel mai mare al Germaniei.

La sfârșitul lunii trecute, șeful guvernului de la Berlin a declarat că vizita sa la Beijing nu are că scop vânzarea portului Hamburg, așa cum s-a speculat în presă.

Potrivit Deutsche Welle, Olaf Scholz a ignorat avertismentele venite de la șase ministere, care se opuneau vânzării unor acțiuni ale portului Hamburg către China, din motive de securitate națională.

Zilele trecute, ministrul german de externe Annalena Baerbock i-a cerut public partenerului său de coaliție, Olaf Scholz, să modifice politica Berlinului față de Beijing. Declarațiile șefului diplomației germane vin în condițiile în care tot mai multe state europene își reconsideră relațiile economice cu China.

Recent, Annalena Baerbock a declarat că Germania trebuie să învețe din experiența să cu Rusia pentru a nu mai fi dependentă economic de nici o altă țară care nu împărtășește valorile Berlinului. Înaintea vizitei, purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat că Olaf Scholz vă aborda toate temele care preocupă Berlinul, inclusiv situația cu Taiwanul sau respectarea drepturilor omului în Hong Kong și Xinjiang.

Războiul din Ucraina este de asemenea pe agenda discuțiilor, în condițiile în care Beijingul este un aliat declarat al Moscovei. Totuși, China este și principalul partener economic al Germaniei, fiind o piață auto importantă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă