Când nu mai poți să vinzi altceva, vinzi diamante. Sau cum sancțiunile impuse Rusiei nu opresc livrările pe o piață care nu ține cont de război

9 octombrie 2022, 13:22

Inima industriei diamantelor în Europa se află la Anvers, în Belgia. Toate firmele importante sunt concentrate pe 3 străzi din oraș.

Nu mai puțin de 1.600 de firme de profil sunt înregistrate în cele câteva imobile. 25% din diamantele care circulă în această zonă vin din Rusia.

Războiul din Ucraina nu a schimbat nimic în ceea ce privește tranzacțiile. Mai mult chiar, potrivit unor cifre oficiale publicate de Banca Națională a Belgiei, au atins chiar un record în luna iunie.

Hans Merket, cercetător la ONG-ul IPIS:În acest an, în iunie, a fost chiar o creştere foarte mare – importurile de diamante ruseşti au ajuns la 393 milioane de euro. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, erau de doar 175 de milioane de euro. Este o creştere excepţională„.

Operațiunile sunt realizate prin intermediul unei firme rusești foarte discrete, Alrosa.

Cum se face că o firmă apropiată de Kremlin face astfel de afaceri, în ciuda sancțiunilor? Asta se întreabă din ce în ce mai mulți deputați europeni.

Kathleen van Brempt, eurodeputat S&D:Aceste diamante ruseşti sunt diamante pătate cu sânge. În fiecare pachet de sancţiuni dintr-un motiv sau altul, ştim de ce, diamantele sunt sărite. Regret asta, pentru că în SUA au deja sancţiuni la acest capitol, aproape de la începutul agresiunii„.

Explicația este că o atitudine mai dură din partea Uniunii Europene ar duce la pierderea a 10 mii de locuri de muncă, pentru care militează puternicul lobby al diamantelor belgiene. Pentru a evita interzicerea lor, lobbyștii fac operațiuni complicate de eludare a provenienței diamantelor, care sunt trecute prin Dubai ca să li se piardă trasabilitatea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite