Canonizarea Sfântului Ierarh Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești, va fi proclamată duminică, la Catedrala Patriarhală

Mitropolitul Neofit Cretanul
Mitropolitul Neofit Cretanul
18 mai 2023, 16:11

Duminică, 21 mai 2023, marea sărbătoare a „Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”, hramul istoric al Catedralei Patriarhale, se va desfăşura după următorul program:

  • ora 7:00 – Moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ale Sfântului Ierarh Nectarie şi ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, vor fi depuse spre cinstire în Baldachinul Sfinţilor din vecinătatea Catedralei Patriarhale;
  • ora 09:15 – Sfânta Liturghie săvârşită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, la Altarul Mare de Vară din incinta Catedralei Patriarhale;
  • ora 10:15 – Cuvântul de învățătură al Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, rostit după citirea Sfintei Evanghelii;
  • ora 11:30 – Împărtăşirea credincioșilor, în interiorul Catedralei Patriarhale;
  • ora 11:45 – Proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Neofit Cretanul, Mitropolitul Ţării Româneşti;
  • ora 12.00 – Festivitatea de premiere a câştigătorilor Concursului Naţional Catehetic „Tinerii şi vârstnicii să laude numele Domnului”.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat în octombrie propunerea Sinodului Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei de canonizare a Ierarhului Martir Neofit Cretanul, Mitropolitul Ţării Româneşti.

Cu titulatura ‘Sfântul Ierarh Martir Neofit Cretanul’, va fi sărbătorit pe 16 iunie.

Sfântul Neofit s-a născut în insula Creta în 1690. A fost chemat în Țara Românească de către domnitorul Constantin Mavrocordat pentru a fi dascălul copiilor săi. În ianuarie 1737 a fost hirotonit mitropolit onorific al Mirelor Lichiei, iar după un an a fost ales mitropolit al Țării Românești.

A susținut introducerea deplină a limbii române în cult, a înfiinţat şi înzestrat Biblioteca Mitropoliei, a susținut învățământul, a fost ctitor și înnoitor de lăcașuri sfinte, s-a preocupat și de ortodocșii români din Transilvania.

Mitropolitul Neofit Cretanul a fost principalul susținător al desființării „rumâniei” sau „șerbiei”, prin care țăranii erau dependenți de boierii pe moșia cărora locuiau. Sfântul Neofit a fost cel dintâi care a eliberat pe toți țăranii de pe moșiile Mitropoliei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite