Căpșuni coapte în miezul iernii și trandafiri înfloriți. Agricultorii speră să nu vină înghețul, care le-ar distruge culturile de cereale
12 Ianuarie 2018, 21:28 | Știrile TVR

Agricultorii s-au bucurat până acum de temperaturile mari și de iarna blândă, iar cei care au mizat pe culturile de cereale speră să nu vină înghețul, care le-ar putea distruge tot. Însă până atunci, unii profită în miezul iernii de gustul căpșunilor coapte sau de parfumul trandafirilor înfloriți în toiul iernii.

Simona Marcu din Galați a avut parte de o surpriză de proporții când a găsit dimineața în grădina casei căpșuni pe jumătate coapte, dar și gălbenele și trandafiri înfloriți.

De altfel, toată grădina este în plină vegetație și multe flori care ar fi trebuit să apară abia la vară au deja boboci.

Specialiștii nu credeau că vor vedea fructe și flori în ianuarie.

Iarna neobișnuit de caldă i-a ajutat până acum și pe fermieri. Ploile abundente au compensat efectele secetei din perioada însămânțării, iar temperaturile ridicate au grăbit dezvoltarea plantelor. Dar, în lipsa zăpezii, un îngheț ar putea distruge culturile.

Chiar dacă până acum au fost avantajați de vreme, agricultorii sunt totuși îngrijorați.

Meteorologii spun că, în perioada următoare, gerul începe să își intre în drepturi. Temperaturile încep să scadă, iar nopțile vor fi geroase în scădere și vreme geroasă noaptea.

Anul trecut, vremea favorabilă agriculturii a adus României primul loc în Uniunea Europeană la producția de porumb și floarea soarelui.