Capitala, în scenariul roșu. Masca este obligatorie în spațiile aglomerate, persoanele care nu s-au vaccinat sau n-au trecut prin boală nu mai pot circula după ora 20.00 decât cu declarație justificată
03 Octombrie 2021, 15:03 (actualizat 03 Octombrie 2021, 20:01)
(actualizat 03 Octombrie 2021, 20:01) | Știrile TVR

Restricții dure în Capitală de noaptea trecută, după ce rata de infectare s-a apropiat azi de 9 la mie. Persoanele nevaccinate sau cele care nu au trecut recent prin boală nu pot circula între orele 20.00 și 5.00 dimineața, fără motive bine întemeiate. Magazinele nu mai sunt deschise după 22.00 seara, iar cluburile și barurile se închid. Ne spune mai multe Antonio Miclea.

Masca este obligatorie pe stradă, însă doar în anumite spații publice, cum ar fi cele aglomerate, piețe, în mijloacele de transport în comun sau la locul de muncă, a transmis Antonio Miclea, pentru Telejurnal. Este nevoie de un ordin comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne, pentru ca masca să devină obligatorie peste tot pe stradă, însă acest lucru se va întâmpla cel mai probabil începând de mâine.

Între timp, Capitala, dar și localitățile unde rata de infectare este mai mare de 6 la mia de locuitori sau de 7,5, cum este cazul Bucureștiului, au parte de noi restricții care sunt însoțite de unele avantaje pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală, iar persoanele care nu s-au vaccinat trebuie să intre în casă la ora 20.00, dacă nu au un motiv justificat de o declarație pe propria răspundere.

De mâine, școlile pot continua în format fizic, indiferent de rata de infectare.

Noile măsuri aduc și unele modificări, spre exemplu, magazinele vor fi deschise până la ora 22.00, iar localurile, până la ora 24.00. Însă cei care vor putea prelungi de această prelungire a programului sunt cei vaccinați sau trecuți prin boală, pentru că persoanele care nu s-au vaccinat trebuie să intre în casă la ora 20.00, întrucât Bucureștiul a ajuns la o rată de incidență de 8,98 la mie, iar aceste restricții se aplică pe parcursul întregii săptămâni, însă persoanele vaccinate sau trecute prin boală au parte de anumite avantaje - pot merge la restaurante, la instituții de cultură sau la săli de fitness, însă există o limitare a numărului de participanți, care este redusă la 50%.

În cazul evenimentelor private - nunți, botezuri - se pot organiza pentru cele două categorii de persoane, cu o capacitate de 50%, însă care să nu depășească un număr de 200 de persoane.

Premierul Florin Cîțu: "Am văzut că și în alte țări s-a mers în această direcție. Folosim aceeași metodă, persoanele care sunt vaccinate nu au aceste restricții, iar cele nevaccinate vor trebui să respecte aceste reguli".