Capitala Culturală Europeană 2023 | Veszprem are buget de trei ori mai mare decât Timișoara pentru acest eveniment
23 Ianuarie 2023, 19:33 (actualizat 23 Ianuarie 2023, 21:38)
(actualizat 23 Ianuarie 2023, 21:38) | Știrile TVR

Localitatea Veszprem din Ungaria, Timișoara în România și Elefsina din Grecia sunt cele trei capitale europene ale culturii în acest an. Timişoara este cel mai mare dintre cele trei oraşe, şi ca număr de locuitori, şi ca performanţe economice. Dar, în Ungaria, administraţia din Veszprem a investit de trei ori mai mulţi bani decât Timişoara pentru acest proiect european de prestigiu.

În Ungaria, orașul Veszprem s-a luptat pentru titlul de Capitală Culturală Europeană cu Gyor și Debrecen. A câștigat cu susținerea a peste o sută de primării din zona Veszprem și Balaton.

Iar Guvernul maghiar oferă un puternic sprijin financiar pentru acest proiect. Aproape 180 de milioane de euro au fost investite în zona Veszprem- Balaton, iar două treimi din bani s-au dus în infrastructură, pentru a îmbunătăți viața orașului.

Proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii în 2023 a beneficiat de o sumă de trei ori mai mică decât orașul din țara vecină.

Dincolo de diferențele financiare, cele două orașe capitale culturale europene au și câteva asemănări. Ambele au programe al căror punct central e lumina.

Timișoara își va lansa oficial programul Capitală Culturală Europeană în week-end-ul 17-19 februarie. La eveniment și-a anunțat prezența și președintele României.