Capitala se apropie cu pași rapizi de pragul care va aduce carantina de noapte în weekenduri. În Dobroești, Ilfov, incidența a depășit 9,3 la mie! Chiajna, Afumați și Voluntari au intrat în carantină de noapte
27 Septembrie 2021, 19:49 | Știrile TVR

Incidența îmbolnăvirilor de COVID a ajuns în București la 4,95 la mie. Aproape jumătate dintre cele peste 5.600 de cazuri noi anunțate luni sunt în București. Și în Ilfov, în localitățile din jurul Capitalei, situația se agravează de la o zi la alta. La Dobroești, de exemplu, incidența a depășit 9,3 la mie, iar autoritățile au decis să aplice carantina de noapte toată săptămâna. Restricțiile se aplică și în Afumați, Chiajna și Voluntari.

Peste 2.500 de cazuri de COVID au fost înregistrate în București în ultimele 24 de ore, ceea ce reprezintă 45% din totalul noilor îmbolnăviri raportate la nivel național.

Mariana Stancu-Țipișcă, purtător de cuvânt, Prefectura București: "Astăzi, 27 septembrie 2021, la ora 10.00, în Municipiul București, rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este de 4,95 la mia de locuitori".

Față de ziua de ieri, de exemplu, este o creștere de aproape 4 ori a numărului de îmbolnăviri din București. De altfel, săptămâna trecută, pragul maxim înregistrat în Capitală a depășit cu puțin 1.000 de cazuri, în zilele de marți și miercuri.

Și în localitățile din jurul Bucureștiului, numărul cazurilor de COVID a crescut brusc. Sunt 8 localități unde pragul de 7,5 cazuri la mia de locuitori a fost depășit. Dintre acestea, Chiajna, Afumați și Voluntari au intrat de astăzi în carantină de noapte, iar locuitorii trebuie să respecte restricții suplimentare.

Prin urmare, între orele 20.00 și 05.00, persoanele nevaccinate vor putea ieși din case doar din motive bine justificate, cu declarație pe proprie răspundere sau adeverință de serviciu.

Nunțile, botezurile sau alte evenimente în familie nu vor mai putea fi organizate, iar magazinele se vor închide la ora 18.00. După această oră, operatorii economici vor putea activa doar în relația cu cei care fac livrări la domiciliu.

Daniel Zamfir, prefectul județului Ilfov: "Masca este obligatoriu să fie purtată în toate spațiile publice aglomerate de tipul piețelor, târgurilor, talciocurilor, în stațiile mijloacelor de transport în comun. Activitatea restaurantelor și cafenelelor este interzisă. Cinematografele sunt închise. Spectacolele, festivalurile publice nu mai pot avea loc".

Cu toate acestea, mulți dintre localnici par destul de relaxați și, paradoxal, indignați.

Peste 100 de decese au fost raportate oficial în toată țara în ultimele 24 de ore. 10 județe și Bucureștiul sunt în scenariul roșu.