Cărți electronice de identitate pentru copiii sub 14 ani, la solicitarea părinților
05 Aprilie 2021, 21:38 | Știrile TVR

Copiii care au sub 14 ani pot avea cărţi electronice de identitate. Acestea sunt opţionale şi vor fi eliberate la solicitarea părinţilor, după 1 august 2021. De la această dată vor fi în circulaţie cinci tipuri de documente de identitate. Românii vor putea să opteze pentru cartea de identitate simplă sau cea electronică. Atenţie însă! doar varianta electronică poate fi folosită şi ca document de călătorie în spaţiul Uniunii Europene.

Cartea de identitate electronică pentru copiii cu vârsta de până la 14 ani va fi eliberată la cererea părinților și va facilita călătoriile pe teritoriul UE. Până la vârsta de 12 ani, minorilor li se va elibera un act de identitate fără imaginile amprentelor papilare.

Documentele emise până la vârsta de 18 ani vor fi valabile 5 ani. Odată ce devin majori, tinerii se pot legitima cu acest act 10 ani, iar după 70 de ani cărţile electronice nu se mai schimbă.

Din vară, cetăţenii vor putea să aleagă între cartea electronică de identitate şi cea simplă, dar pe aceasta din urmă o vor folosi doar în țară, nu și in statele Uniunii Europene.

În România mai sunt în jur de un milion de posesori de buletine emise până în 1997.

Pentru o carte electronică de identitate, europenii plătesc între 15 şI 40 euro. La noi, autorităţile nu au stabilit încă un preț.