Caracatița celor care le vând droguri minorilor, tot mai mare. Noi detalii șocante din dosarul în care sunt anchetați studenți și elevi care distribuiau droguri printre adolescenți

21 martie 2023, 19:50

Andreia Bodea conduce liceul IL Caragiale din centrul Capitalei de mai bine de un deceniu și spune că, de mai mulți ani, chiar și elevii, și părinții, și profesorii se confruntă cu tineri dependenți.

Andreia Bodea, directoarea Colegiului Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti: Informații neoficiale de la elevi, de la părinți sunt de ani de zile și sunt îngrijorătoare, încă înainte de pandemie. Mai consumă. Da. Consumă, pleacă de la școală, se întorc după 2 ore și se vede că nu sunt tocmai în cea mai bună stare. Am avut și un caz de elev căruia i s-a făcut rău la ore și a spus „Am fumat o țigară cu ceva”, nu a spus cu ce. S-a întâmplat acum 6 luni.

Printre membrii rețelei care distribuia droguri tinerilor ar fi și elevi ai unor licee din Capitală.

Surse judiciare spun că unora dintre liceeni li s-a spus că, dacă iau cocaină, vor avea rezultate mai bune la școală și la examene. Altora li s-ar fi promis performanțele sexuale sau senzații cum nu mai trăiseră vreodată. Se lăudau că le oferă „marfă” la prețuri bune, 100 de lei plicul.

La audieri, unii dintre suspecți ar fi recunoscut că țineau drogurile pregătite pentru vânzare acasă. De multe ori este vorba despre marijuana, care însă a fost tranformată pentru a deveni tot mai periculoasă.

Cătălin Țone, expert în combaterea traficului de droguri: Marijuana nu mai e ce a fost acum 30-40 de ani cu 2-3% THC-ul acela, susbtanta activă interzisă. Acum vorbim de 10-15-20%, un canabis foarte puternic, la care traficanții, din dorința de a agăța clienți, cum spun ei, stropesc sau adaugă etnobotanice și dublează, triplează dependența.

Anchetatorii au constatat că dealerii vindeau și medicamente care, în anumite combinații, pot avea efecte halucinogene.

Bogdan Gheorghe, medic, Agenţia Naţională Antidrog: Aceste substanțe dau în primă fază o stare de somnolență, tratează anxietatea și în același timp efectele negative sunt vorbirea incoerentă, o stare de necoordonare psihomotorie și o stare de confuzie.

La audieri au venit și părinții unora dintre minorii cercetați. Unii ar fi declarat că știau despre consumul de droguri. Alții, agresivi, respingeau orice evidență, susțin sursele judiciare.

Cu astfel de reacții din partea părinților, de intimidare chiar, s-a confruntat și directoarea liceului I.L. Caragiale.

Andreia Bodea, directoarea Colegiului Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti: Părinții cer o dovadă. Eu nu am o dovadă. Eu am un semnal de alarmă, care poate să fie fals sau nu. Eu aud așa: „Dacă nu aveți o dovadă vă dau în judecată, îmi hărțuiți copilul”. Eu ce să fac în această situație?

Polițiștii antidrog din Piatra Neamț au depistat o altă rețea care le vinde droguri minorilor. De această dată e vorba de tineri din zona orașului Rădăuți.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite