Caravana cu medici vindecă satele bolnave ale României. Câțiva medici rezidenți, primari, specialiști și studenți la Medicină din Cluj bat la pas satele din Transilvania

2 decembrie 2022, 12:22

Nouă medici rezidenți, primari, specialiști și studenți la Medicină din Cluj se dedică trup și suflet pacienților mai puțin norocoși.

Tinerii își sacrifică timpul lor liber și bat la pas satele din Transilvania.

I-am întâlnit de curând în comuna Sânpaul, unde trăiesc puțin peste două mii de suflete. Primăria le-a pus doctorilor la dispoziție un spațiu pe care să îl transforme în cabinete medicale.

Tinerii medici le oferă sătenilor investigații pe care fie nu le-au făcut de multă vreme sau poate niciodată, fie le dau sfaturi pentru o viață sănătoasă sau le descoperă afecțiuni de care nu știau.

Ei vor să vindece acolo unde există suferință.

La caravana cu medici, zeci de femei din Sânpaul au venit să își verifice sănătatea. Sunt recunoscătoare celor ce le pasă de ele.

Tinerii medici îi tratează pe pacienți în primul rând cu empatie. Le vorbesc pe limba lor, fără termeni științifici complicați.

Mediul rural românesc nu a ținut pasul cu era modernă. Cei din Sânpaul au doctor de familie, însă pentru analize amănunțite ar trebui să meargă până la Cluj, un efort pentru mulți. Caravana cu medici e ca o mană cerească pentru ei.

Totul a început în 2014, în București, din dorința de a ajunge în comunități unde mersul la doctor este un lux. Proiectul s-a extins și în alte mari orașe din țară.

Anul acesta, medicii voluntari din Cluj au organizat 12 caravane, iar la nivel național, peste 50. Împreună vor să facă România… bine.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă