Caravană pentru depistarea TBC. Sunt vizate în principal persoane fără adăpost, dependenţii de alcool, droguri sau alte substanţe toxice

5 noiembrie 2020, 11:34

România este țara membră UE cu cel mai mare număr de pacienți tratați de tuberculoză.  Răspândirea bolii este preponderentă în județele din sud și est. Din această cauză, până la sfârşitul lunii ianuarie, în 18 comune din Iaşi vă fi prezentă o caravană unde vor fi investigate radiologic persoanele cu risc de îmbolnăvire.

Proiectul de sceening pentru tuberculoză beneficiază de cofinanţare din fonduri. Acesta are drept scop prevenirea, screeningul şi diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup ţintă de 75.010 persoane la nivel naţional din comunităţi rurale. Sunt vizate în principal persoane fără adăpost, dependenţii de alcool, droguri sau alte substanţe toxice. Caravanele de investigaţii radiofotografice în România au fost sistate în 2004.

Proiectul urmăreşte optimizarea diagnosticării dar şi elaborarea de rapoarte, studii şi propuneri de politici publice de sănătate în ceea ce priveşte tuberculoza. De asemenea vor fi instruiţi 560 de asistenţi sociali, asistenţi medicali comunitari, asistenţi medicali şi mediatori sanitari, care vor beneficia de cursuri de educaţie medicală continuă, teoretice şi practice. Specialiştii spun că un rol important în reabilitarea după tuberculoză îl are recuperarea medical respiratorie.

Caravana poposeşte luni în judeţul Iaşi, pentru început la Tătăruşi.  Urmează timp de 40 de zile investigarea persoanelor la risc din alte 17 comune din judeţ.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite