Carburanții s-ar putea ieftini după scumpirile record. Reprezentanții companiilor petroliere spun că este un proces de durată

16 martie 2022, 17:35

Prețul petrolului Brent a coborât la 100 de dolari pe baril, după ce a atins valori record de aproape 130 de dolari, după invazia din Ucraina.

Scăderea apare în urma negocierilor pentru pace, iar cotația e apropiată de cea din ziua premergătoare războiului.

Analiștii consideră că și carburanții se vor ieftini. La fel și reprezentanții companiilor petroliere, mai ales după ce săptămâna trecută au afișat prețuri record și de peste 9 lei pe litru, cu mențiunea că ieftinirea este un proces de durată.

Claudiu Cazacu, analist financiar: În privința evoluției prețului petrolului, într-adevăr vedem o detensionare și o scădere accentuată a cotațiilor. Ceea ce se întâmplă acum ar trebui să se reflecte la pompă. Logic ar fi să vedem asta în zilele următoare, iar cotațiile să ajungă sensibil sub 7,5 lei, probabil spre 7,2, 7,3, pe baza datelor de astăzi.

Irina Bălțatu, director general adjunct, companie petrolieră: Petrolul acesta care este mai ieftin va ajunge la prelucrare probabil în 10 zile, două săptămâni. Încet, încet va ajunge la pompă. Ar trebui să ne aşteptăm la o scădere la preţurile benzinei şi o scădere dar probabil mai întârziată la preţurile motorinei.

În unele benzinării, prețurile la carburanții au scăzut chiar și zilele trecute, dar după ce autoritățile au început controale.

Bogdan Chirițoiu, preşedinte, Consiliul Concurenţei: Aşteptarea mea este că da, preţurile se vor replia în funcţie de cotaţia barilului într-un termen destul de scurt. Chiar dacă investigaţiile noastre durează mai mult, dacă companiile încalcă legea, la un moment dat va veni o sancţiune severă de milioane de euro.

Cei mai afectați rămân șoferii, care sunt nevoiți să plătească prețuri mult mai mari decât înainte de începerea războiului.

De exemplu, în unele benzinării din București prețul unui litru de motorină standard a crescut cu 1 leu în ultimele 3 săptămâni. Pentru un plin cu 40 de litri de motorină plătim acum mai mult cu 40 de zilei față de zilele dinaintea războiului din Ucraina.

Între timp, autoritățile încă analizează unele măsuri pentru temperarea scumpirilor, printre care și reducerea accizei la carburanți.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite