Care sunt alimentele care ne pot ajuta în această perioadă să ne creștem imunitatea

6 aprilie 2020, 09:35

Lactatele sunt foarte importante, în special produsele obținute din fermentație, cum sunt iaurtul sau chefirul. Refacerea și susținerea florei intestinale contribuie la creșterea imunitățîi noastre. Deși nu este bine să lipsească din alimentație, lactatele trebuie consumate moderat pentru că pot avea și rol inflamator într-o perioada în care avem nevoie de o stare a organismului ușor alcalină și cu nivel de aciditate scăzut.

Proteinele, în particular cele din carne , aduc în organism aminoacizii necesari pentru o sănătate bună. Este cunoscut faptul că organismul nostru  are nevoie pentru echilibru de 20 de aminoacizi, între care nouă sunt aminoacizi esențiali care nu sunt produși de către organism și trebuie preluați din alimente. Aminoacizii esențiali îi putem prelua mai ales din carne, pentru că aceste proteine sunt considerate proteine complete – conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali.

Chiar dacă unii dintre noi se află în post, atunci când putem este bine să consumăm carne sau produse  echivalente cu un aport valoros în proteine, intre alimentele care ne pot apara de COVID 19. Țînând cont de necesarul de aminoacizi pentru a menține imunitatea  în acesta perioada la nivel ridicat, mai multe Biserici din Statele Unite au dat dispense enoriașilor pentru a consumă carne  pentru una sau mai multe zile pe săptămâna.

Aminoacizii esențiali îi putem prelua și din soia, carne, pește, lapte, ouă, nuci,  ovăz, linte, fasole, orez brun, leguminoase, brânză, grâu, smochine,  ceapă și cacao.

(w460) alimentele

Triptofanul este un aminoacid esențial important în această perioada pentru că el susține generarea serotoninei, o stare de bine antidepresivă și  îmbunătățește somnul. El poate fi găsit în ciocolată, lapte, brânză, carne, iaurt, ouă, pește, semințe de floarea soarelui, spirulină sau banane.

Acizii grași cresc și ei imunitatea, surse cunoscute fiind peștele gras  – somon, macrou, cod –  în special  pește oceanic cu aport ridicat de Omega 3 – și nucile sau semințele de în.

Legumele și fructele – între alimentele care ne cresc imunitatea – aduc vitamine și minerale  dacă sunt proaspete. La aceste elemente adăugăm în special fructele care conțîn vitamina C cum sunt kiwi sau legume care aduc un aport de beta caroten, cei mai cunoscuți fiind morcovii. Sunt importante alimentele bogate în vitamina C, zinc și selenium.

(w460) alimentele

Usturoiul și scorțișoara ocupă un loc aparte într o alimentație de creștere a imunitățîi organismului nostru. Este important pe cât posibil să putem consuma produse autohtone care au un efect mult mai bun asupra organismului, fiind crescute în mediul in care suntem obișnuiți, aproape de casă.

Pentru susținerea și vindecarea cailor respiratorii nu ar trebui să lipsească din alimentația noastră zilnică ceapa sau ghimbirul.

Un factor care scade foarte mult imunitatea este stresul. Ar trebui să încercăm să ne obișnuim cu această perioada dificilă și să apelăm eventual la suplimente naturale anti stres, de preferat din plante.

Pentru a află mai multe detalii despre o alimentație echilibrată și care să susțînă o imunitate corectă, puteți urmări în fiecare smbata de la 8.30 la TVR2 emisiunea Generația Fit și în particular rubrica de nutriție susținută de Daniel Oprea,

Important rămâne echilibrul și să ne menținem organismul în formă, fără să neglijăm alimnetele care ne pot apară de COVID 19. Vom reveni asupra acestor teme și în zilele următoare .

Autor : Răzvan Nicolescu

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite