Care sunt noile reguli anti-Covid, obligatorii de azi. Guvernul a rectificat eroarea privind certificatele verzi

25 octombrie 2021, 17:25

Dimineața, în București, accesul în centrele comerciale s-a făcut liber, deși autoritățile anunțaseră că este nevoie de certificat verde. Și unii dintre clienți au fost luați prin surprindere de lipsa verificărilor.

Surse din piață au susținut pentru Știrile TVR că reprezentații mall-urilor nu au vrut să aplice noile reguli de acces pe motiv că acestea ar fi fost neclare. Tocmai de aceea au cerut autorităților clarificări.

În hotărârea publicată inițial în Monitorul Oficial, autoritățile au uitat să scrie negru pe alb că în centrele comerciale și în unitățile de cazare pot avea acces doar clienții care au certificat verde. Au precizat doar că persoanele care nu pot face dovada vaccinării, testării sau a trecerii prin boala au acces doar în unitățile de alimentație din afara centrelor comerciale. Azi, autoritățile au venit cu precizări. Și au rectificat eroarea. Astfel, persoanele nevaccinate vor putea intra în mall-uri doar dacă vor merge la centrele de vaccinare și numai pe culoare special amenajate. În plus, vor putea accesa unele servicii publice precum eliberarea de pașapoarte doar dacă fac dovada rezultatului negativ al unui test PCR sau antigen.

În magazinele nealimentare vor putea intra doar persoanele în cazul cărora au trecut zece zile de la schema completă de imuniziare. Și cele care fac dovada că au trecut că prin boală în urmă cu cel mult șase luni.

Certificatul verde este necesar și pentru cazarea în pensiuni și hoteluri. Ca și pentru accesul contribuabililor în instituțiile publice. În sediile ANAF, de exemplu, pentru persoanele nevaccinate care nu fac dovada testării sau a trecerii prin boală au fost deja amenajate fluxuri separate. Accesul rămâne însă interzis în incinta, iar documentele sunt preluate de către funcționari.

La Galați, la Serviciul de Înmatriculări Auto, cei care nu au putut să facă dovada vaccinării, a testării sau trecerii prin boală, au fost nevoiți să se întoarcă din drum.

Și cei care aveau de dat examenul pentru permisul auto au fost nevoiți să reprogrameze probele.

În schimb, activitatea instanțelor se va desfășură ca și până acum, fără reguli suplimenare de acces, a anunțat Consiliul Superior al Magistraturii.

De acum, masca de protecție este obligatorie peste tot, inclusiv pe stradă. Iar persoanele nevaccinate nu mai au voie pe stradă după ora 22 până la 5 dimineața, fără un motiv bine întemeiat.. Sunt interzise și nunțile, botezurile și alte evenimente private.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite