Cartea în Europa. Guvernul belgian a declarat cărțile bunuri esențiale
14 Noiembrie 2020, 16:50

Odată cu reintroducerea carantinei, multe ţări europene au decis să închidă din nou librăriile. În Franţa, librarii şi scriitorii fac presiuni asupra guvernului să revoce măsura. Au initiat o petiţie în acest sens, semnată de aproape 200 de mii de oameni. Belgia, în schimb, iese în evidenţă cu o măsură care a impresionat. Guvernul belgian a declarat cărţile bunuri esenţiale, şi-a păstrat deschise librăriile.

În Franța, închiderea librăriilor a stârnit proteste, cu atât mai mult cu cât în primă instanță supermarketurile au continuat să vândă cărți.

Librarii încearcă să se organizeze, au un concurent dur în platformele online de distribuție.

Micile librării au ajuns la limita supraviețuirii. Este și cazul librăriei Shakespeare&Co, veche de 100 de ani, altădată freceventată de Scott Fitzgerald și James Joyce. Vânzările au scăzut cu 80%. Actuala proprietară vrea să recurgă la soluția găsită de fondatoarea librăriei, în timpul Marii Depresiuni: să apeleze la sprijinul financiar al prietenilor ca să țină spațiul în viață.

Librăriile au o soartă mai bună în Belgia unde cartea a fost declarată bun esențial, la fel ca produsele alimentare. Așa că librăriile au rămas deschise.