Casa Albă confirmă că au fost găsite documente confidențiale și în reședința din Wilmington a președintelui Statelor Unite. Joe Biden: Nu e ca și cum ar sta pe stradă. Republicanii cer anchetă parlamentară

Joe Biden
Joe Biden
12 ianuarie 2023, 18:53

Documentele au fost găsite într-o zonă de depozitare din garaj și apoi într-o cameră adiacentă, în urma unei percheziții în locuințele președintelui din Wilmington și Rehoboth Beach, Delaware, se arată în comunicat. Acestea se aflau „printre acte personale și politice”.

Totuși, în locuința din Rehoboth nu au fost găsite documente confidențiale, se precizează în comunicat.

Vorbind la o conferinţă de presă, McCarthy a denunţat un standard dublu prin raportare cu cel al fostului preşedinte republican Donald Trump, care este investigat tot pentru găsirea unor documente confidenţiale la reşedinţa sa şi care datează din perioada când era la Casa Albă.

Biden ”era foarte preocupat de documentele preşedintelui Trump, iar acum aflăm că, atunci când era vicepreşedinte le păstra neglijent în diferite locaţii”, a remarcat McCarthy. ”Suntem în SUA şi credem într-o justiţie echitabilă”, a adăugat acesta, îndemnând autorităţile să trateze cele două cazuri cu aceeaşi măsură.

Întrebat de un reporter la ce se gândea când a ținut documente confidențiale în garajul său, „lângă Corvette”, Biden a răspuns: „Corvette-ul meu este într-un garaj încuiat, bine? Deci, nu e ca și cum ar sta pe stradă”.

„Așa cum s-a procedat în cazul Penn-Biden Center, Departamentul de Justiție a fost imediat notificat, iar avocații au dispus ca Departamentul de Justiție să intre în posesia acestor documente”, se arată în comunicat.

O persoană familiarizată cu această situație a declarat că în cazul documentelor confidențiale descoperite inițial la Penn-Biden Center, avocații lui Biden au notificat mai întâi Arhivele Naționale, nu Departamentul de Justiție, care, la rândul său, a notificat Departamentul de Justiție.

Avocații lui Biden au urmat „protocolul adecvat”, notificând mai întâi Arhivele cu primul lot de documente clasificate, a spus persoana respectivă, dar, deoarece Departamentul de Justiție s-a implicat ulterior și avocații președintelui au luat apoi legătura cu aceștia, în al doilea caz, avocații au informat Departamentul de Justiție.

CNN a relatat miercuri că echipa de avocați a lui Biden a găsit un alt lot de documente confidențiale în cadrul unei percheziții care a fost inițiată după ce, la începutul lunii noiembrie, au fost găsite documente confidențiale în fostul său birou din Washington.

Acest lucru a declanșat un semnal de alarmă în interiorul Casei Albe, unde doar un cerc restrâns de consilieri și avocați erau la curent cu demersul situației.

De asemenea, a fost inițiat un demers pentru a căuta și în alte locații în care ar fi putut fi depozitate documente din perioada în care Biden a fost vicepreședinte.

Lotul inițial, descoperit atunci când avocații personali ai lui Biden împachetau dosare în fostul său birou privat, conținea 10 documente confidențiale, inclusiv materiale ale Serviciilor de Informații Americane și note informative despre Ucraina, Iran și Regatul Unit.

Unele dintre documentele confidențiale erau „top secret”. Acestea au fost găsite în trei sau patru cutii care conțineau, de asemenea, documente neconfidențiale, care intră sub incidența Legii privind înregistrările prezidențiale.

Documentele confidențiale ar trebui să fie depozitate în locuri sigure. Iar conform Presidential Records Act, dosarele Casei Albe ar trebui să ajungă la Arhivele Naționale atunci când o guvernare se încheie.

Înainte de noile informații despre cel de-al doilea lot de materiale guvernamentale de miercuri, Casa Albă a refuzat să răspundă la o serie de întrebări despre documentele confidențiale din perioada în care Biden a fost vicepreședinte, descoperite în toamna anului trecut într-un birou privat, invocând o anchetă în curs a Departamentului de Justiție.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a refuzat miercuri să răspundă la o serie de întrebări despre documente, invocând, de asemenea, ancheta în curs a Departamentului de Justiție.

„Acest aspect este în curs de anchetare de către Departamentul de Justiție. Nu voi detalia dincolo de ceea ce președintele a comunicat ieri”, a declarat Jean-Pierre.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite