Căsuța străbunicii, muzeu în aer liber în județul Neamț. Tradițiile și meseriile demult uitate sunt readuse la viață
13 Martie 2023, 14:06 (actualizat 13 Martie 2023, 22:46)
(actualizat 13 Martie 2023, 22:46) | Știrile TVR

Lavinia Cobrea iubeşte obiceiurile și folclorul autentic şi a cumpărat o casă veche de peste un secol din județul Neamț pe care a renovat-o și a transformat-o în pensiune, dar a amenajat și un muzeu al meșteșugurilor de odinioară. Cei care îi trec pragul au șansa să deguste preparate tradiționale, de la sarmale și plăcinte, la ciorbă de bureți.

La prima vedere căsuța cu cerdac verde din comuna nemțeană Borleşti pare una ca oricare alta, însă odată ce îi treci pragul te trezești într-o lume a copilăriei. Ideea acestei oaze de tradiție și verdeață aparține Laviniei Cobrea care a dorit să refacă colțul de rai ce era odată casa străbunicilor.

”A fost căsuța străbunicii mele, făcută acum 100 de ani din chirpici, ne-am încăpățânat să păstram peisajul, am extins-o și consolidat-o și am păstrat specificul de aici”, a mărturisit Lavinia Cobrea, proprietara.

Mirosul îmbietor și gustul unic al preparatelor tradiționale completează atmosfera locului.

”Ideea de la care a pornit inițiativa e de a promova produse și meșteșuguri, oamenii și locurile din Piatra Neamț”, a spus Alexandra Fodor, organizator.

Tot aici fetele tinere pot învăța să coasă cămăși tradiționale, după metode moștenite din bătrâni.

”Pentru a coase o cămașă trebuie să știi să numeri fire de pânză și să faci o compoziție”, a explicat Andreea Ciuperca, gazda.

La căsuța cu cerdac din Borleşti oaspeții mai pot lua parte și la ateliere de olărit, unde învață să transforme lutul în vase, figurine sau obiecte decorative.