Cât de periculos va fi al doilea val de COVID

Cât de periculos va fi al doilea val de COVID
Cât de periculos va fi al doilea val de COVID
25 septembrie 2020, 15:01

Este evident că în acest moment se știe mult mai mult despre COVID și spitalele sunt mai pregătite. S-au achiziționat echipamente suplimentare, există tratamente care dau rezultate rezonabile, iar rată deceselor a scăzut foarte mult față de luna aprilie.

După relaxarea retsrictiilor și sezonul de vară, a avut loc o adevărată explozie a contaminărilor, dar multă lume confundă numărul de infectari – și aici aproape 80 la sută dintre cazuri sunt asimptomatice – cu numărul de decese. Acestea din urmă au scăzut vizibil și suntem departe de situația tragică din lunile aprilie – mai, așa cum arată datele publicate de CNN,  preluate de la Johns Hopkins Coronavirus Resource Center.

Peste 80 la sută dintre noile infectări se regăsesc în rândul tinerilor în perioada de vară, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care sunt așa de multe cazuri mai ușoare. Specialiștii spun că este greu de estimat ce se va întâmpla în perioada următoare, țînând cont că vremea se răcește, vine perioada gripelor și tinerii vor sta mai mult în casă alături de membrii familiilor încadrați în populația vârstnică, expusă la riscul de îmbolnăvire cu efecte grave. Țînând cont și de începerea școlilor în multe țări, există destule elemente care să prevadă existența unui al doilea val și creșterea ratei deceselor odată cu creșterea ponderii oamenilor cu vârste de peste 60 de ani în rândul celor infectați.

Va apărea din nou problema capacității spitalelor de a trata bolnavii? Aceiași analiști ai institutelor de cercetare consideră că în următoarele luni nu vor mai fi probleme atât de mari – în ciuda presiunii media cu informații mai mult despre numărul mare de infectari decât despre scăderea îmbucurătoare numărului de decese.

Problema principală pare a fi aceea a infectătilor care prezintă probleme de sănătate suplimentare după vindecarea de coronavirus. Chiar dacă datele se schimbă și nu avem evaluări clare încă, se pare că un procent de 10-20 la sută dintre cei vindecați sau asimptomatici  rămân cu probleme de sănătate cardiovasculare, pulmonare sau de alt gen, în funcție de sensibilitățile genetice sau dobândite. Specialiștii estimează că va fi nevoie de o creștere pe termen mediu a capacității centrelor medicale pentru că acești oameni vor reveni mai mulți ani la rând cu probleme de sănătate.

Existența unui al doilea val va depinde până la urmă de capacitatea spitalelor și mai puțin de numărul îngrijorător de infectări cu îmbolnăviri asimptomatice. Va depinde probabil și de ponderea vârstei celor infectați, pentru că o formă ușoară ține bolnavul în spital pentru 5-7 zile pe când o formă ce aduce complicații ale unor afecțiuni deja existente, mai ales la persoanele în vârstă, duce la o spitalizare care poate depăși în medie 30 de zile.

Conform datelor prelucrate de către CNN de la Johns Hopkins Coronavirus Resource Center, media zilnică a infectarilor în săptămâna 16-22 septembrie a atins în Europa cifra record de 52.418  cazuri, dar s-au înregistrat doar  556 noi decese, un  procent de cca 1 la sută, față de  4.134 media deceselor zilnice în săptămâna 3-10 aprilie , raportate la un număr de doar 31 852 de infectări.

“Al doilea val al epidemiei  poate fi considerat deja în mai multe țări europene“, a declarat  Peter Drobac , cercetător și doctor la Oxford Univercity Skoll Centre pentru CNN. El amintește însă că oamenii sunt obosiți și stresați de restricții și că guvernele nu vor mai avea suficient suport din partea populației pentru a se mai închide țări întregi. De exemplu, în zonele închise în ultimele zile în Madrid,  locuitorii se pot duce la locul de muncă, la școală sau la centrele medicale.

Pe de altă parte, cercetătorul Peter Drobac  susține că totul va depinde de măsurile de distanțare și igienă pentru ca Europa să nu mai repete vârful de decese din aprilie și să treacă un al doilea val de infectari cu efecte mai puțin tragice.

Autor: Răzvan Nicolescu

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă