Cât de probabilă este depășirea liniei roșii nucleare de către Putin? Expert în doctrina militară rusească: Avem „două ambiguități flagrante”

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
30 septembrie 2022, 11:53

Pentru a ne face o idee mai bună dacă există vreo șansă ca liderii Rusiei să-și urmeze amenințările nucleare și care vor fi consecințele dacă o vor face, site-ul Meduza a vorbit cu Maxim Starchak, expert în politica nucleară a Rusiei și expert al Centrului Internațional pentru Politica de Apărare a Universității Queen din Canada.

În discursul său din 21 septembrie, prin care a anunțat mobilizarea în Rusia, președintele Vladimir Putin a promis că va folosi „toate mijloacele pe care le are la dispoziție” pentru a proteja poporul rus dacă „integritatea teritorială” a Rusiei este amenințată. „Nu este o cacealma”, a adăugat el.

După cum a spus expertul în arme nucleare Maxim Starchak pentru Meduza, această declarație atent formulată, menită să descurajeze NATO și SUA din a interfera direct în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, conține două ambiguități flagrante.

Prima este conceptul de „toate mijloacele de care dispune” Putin. Din punct de vedere tehnic, conform doctrinei nucleare a Rusiei, Putin nu ar trebui să aibă la dispoziție arme nucleare: utilizarea lor este permisă numai dacă armele convenționale sunt folosite pe teritoriul Rusiei și însăși existența statului este amenințată (sau dacă alte condiții specifice, care nu se aplică în prezent, nu sunt îndeplinite). „În războiul cu Ucraina, acest scenariu nu este în esență posibil”, a spus Starchak.

Dar Putin nu a fost niciodată un lider care a lăsat faptele să-i stea în cale. În același discurs, cu câteva minute înainte de a invoca „integritatea teritorială” a Rusiei, el și-a exprimat sprijinul pentru viitoarea anexare a teritoriilor parțial ocupate ale Ucrainei. „Putin extinde artificial conceptul de «existență a însuși statului», fără a menționa însă în mod specific armele nucleare”, a subliniat Starchak.

Cum se procedează

Dacă Putin decide să folosească arme nucleare tactice asupra Ucrainei, există puțin mai mult decât câteva puncte de veto care să-l împiedice să treacă prin asta: potrivit lui Starchak, procesul de lovitură nucleară este pus în mișcare atunci când însuși președintele, șeful Statului Major General, și ministrul apărării acordă toți permisiunea din servietele nucleare respective.

Procesul de utilizare a unei arme nucleare strategice este puțin mai complicat și va fi detectat din timp de serviciile de informații din SUA și NATO, a spus Starchak. Totuși, împiedicarea lansării, odată ce Putin a ordonat-o, ar necesita ca cineva să nu asculte ordinele președintelui la un nivel fără precedent.

Și în timp ce teoria descurajării susține că un Putin rațional nu ar lansa o lovitură nucleară asupra unei alte puteri nucleare (sau a aliatului unei puteri nucleare) de teama unor represalii, Ucraina nu are nici arme nucleare proprii, nu e nici membră NATO.

Dar nimic din toate acestea nu înseamnă că un atac nuclear rusesc este iminent. În opinia lui Starchak, decizia lui Putin de a anunța o convocare este un indiciu a cât de puțin probabilă este lansarea unui atac nuclear. „Alegând mobilizarea, este ca și cum Putin ar spune că va folosi forța de muncă [mai degrabă decât armele nucleare] pentru a-și rezolva problemele din Ucraina”, a spus Starchak. La urma urmei, în timp ce autoritățile ruse susțin că intenționează să recruteze 300.000 de oameni, ele ar putea mobiliza alte milioane, iar Starchak crede că asta ar putea fi suficient pentru a învinge Ucraina.

Dacă lucrurile escaladează și mai mult, există încă pași pe care Rusia i-ar face probabil înainte de a lansa un atac nuclear, a declarat expertul pentru Meduza. „Înțelepciunea convențională ne spune că un nivel sub utilizarea armelor nucleare este utilizarea armelor de înaltă precizie, care sunt considerate o alternativă la cele nucleare (tactice)”, a explicat el. „[Înainte de a folosi arme nucleare] Rusia ar putea ataca Kievul și țintele guvernamentale [ucrainene] [cu arme non-nucleare de înaltă precizie].”

Atacarea rutelor de aprovizionare folosite de NATO și SUA

Pe de altă parte, a spus Starchak, asta s-ar putea să nu schimbe situația de pe câmpul de luptă. „Fiecare armă trasă asupra Kievului este una mai puțin care poate fi folosită în Donbas, Herson sau Zaporijia. […] Luarea Kievului fără un număr mare de rachete nu este fezabilă și mă îndoiesc că ar avea un efect asupra situației generale de pe front.”

O altă posibilitate ar fi ca Rusia să atace rutele de aprovizionare folosite de SUA și NATO pentru a transporta arme în Ucraina, a spus Starchak. Problema este că o astfel de lovitură ar presupune riscul ca personalul NATO să fie ucis, ceea ce ar determina probabil ca alianța însăși să riposteze. „Este posibil ca lucrurile să rămână stabile dacă răspunsul unic al NATO nu ar provoca un contrarăspuns din partea Rusiei”, a spus Starchak, „dar nu asta s-ar întâmpla dacă răspunsul NATO ar implica transferul forțelor NATO în Ucraina”.

Una peste alta, a precizat Starchak pentru Meduza, perspectiva ca NATO să se implice direct pe teren în Ucraina este terifiantă atât pentru Washington, cât și pentru Moscova. În același timp, discursul de mobilizare al lui Putin a sugerat că intenționează să încadreze ofensivele în desfășurare ale Ucrainei pe teritoriul nou „anexat” drept „amenințare la adresa integrității teritoriale a Rusiei”, în cazul în care va decide să recurgă la un atac nuclear. Cum ar arăta așa ceva?

Teoria militară rusă

„În teoria militară rusă, primul pas în escaladarea nucleară este o singură lovitură demonstrativă într-o zonă pustie sau în larg”, a spus Starchak. „Teoretic, asta s-ar putea face în Oceanul Arctic – un loc în mod clar «pustiu» care nu ar comporta riscuri uriașe pentru trupele Rusiei sau pentru cetățenii oricărui alt stat.”

Scopul unei astfel de lovituri, a spus el, ar fi exercitarea unei presiuni psihologice fără a expune civilii la radiații. Dar la fel ca în cazul unei lovituri teoretice de înaltă precizie asupra Kievului, Starchak nu crede că o lovitură nucleară asupra unei zone nepopulate ar avea un efect asupra efortului de rezistență al Ucrainei. Și dacă acesta s-ar dovedi a fi cazul, a spus el, următorul pas ar fi ca Rusia să lanseze o lovitură asupra unei ținte militare ucrainene.

Dar chiar dacă Rusia ar lansa o lovitură nucleară suficient de puternică pentru a distruge un oraș întreg, a precizat Starchak, probabil că nu ar fi suficient pentru a învinge armata ucraineană – și ar ridica alte probleme.

„Ar crea contaminare cu radiații în zonă, ruinând teritoriul pentru utilizare ulterioară de către Rusia”, a subliniat Starchak. „Deci, este puțin probabil ca utilizarea unei arme nucleare pe teritoriul ucrainean să aibă vreo valoare militară.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite