Catedrală de Centenar – Construcția din Dealul Arsenalului va fi finalizată peste câțiva ani. Până acum s-au cheltuit 110 milioane de euro

25 noiembrie 2018, 19:38

Catedrala Naţională dedicată unităţii românilor va fi sărbatorită de două ori pe an – la Înălțarea Domnului și la praznicul Sfântului Apostol Andrei, protectorul României.

Este ridicată pe Dealul Arsenalului, lângă Palatul Parlamentului, și este proiectată să reziste cutremurelor de 8,5 pe scara Richter. Are 120 m lungime, 70 m lățime și 90 m înălțime, fără crucea de pe marea cupolă.

Construcţia cu structură din beton armat şi ziduri de cărămidă este încheiată la roșu în proporție de 95%.

S-au cheltuit 110 milioane de euro. La această sumă se vor adăuga 200 de milioane de euro pentru finisaje, pentru sculpturile și picturile care vor împodobi lăcașul de cult.

În anii ’90, când a fost reluată ideea construirii unei catedrale simbol în București, Biserica își asumase întreaga responsabilitate financiară. Anunţa că va contracta un împrumut, plătit în 15 – 20 de ani, plus o perioadă de grație, de la ridicarea construcției la roșu.

Ulterior, prin tranșe anuale, instituțiile de stat centrale și locale au preluat principalul efort financiar. Cheltuielile au fost suportate până acum în proporție de 75-80% din bani publici.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite