Cătina, conservant natural pentru parizer. Nitriții au fost eliminați din mezeluri, în premieră mondială, la Galați

26 martie 2018, 21:31

De 40 de ani cercetătorii caută un înlocuitor pentru unul dintre cei mai periculoşi conservanţi din mezeluri: azotitul de sodiu, o substanţă cancerigenă. Profesorii Facultăţii de Chimie Alimentară din Galaţi au făcut şi ei cercetări.

Maricica Stoica, profesor universitar la Facultatea de Ingineria Alimentelor Galați: „Un produs din care s-a scos cel mai contestat aditiv, nitritul, care stă la baza formării nitrozaminelor, implicate în procesele cancerigene la nivelul corpului uman. Se știe că nitritul are numeroase roluri într-un produs alimentar”.

După numeroase studii, au venit cu o soluţie: cătina. Prelucrată în laborator unde sunt extrase uleiurile esențiale, cătina rămâne o făină care poate fi folosită în industria cărnii. Nu modifică deloc gustul parizerului, are aceleași proprietăți de conservare și este bogată în fibre și proteine.

Cristi Dima, profesor universitar la Facultatea de Ingineria Alimentelor Galați: „Produsul acesta poate fi aplicat de mâine în orice unitate procesatoare din industria cărnii. Nu necesită achiziționarea de alte echipamente, este același flux clasic, simplu, doar schimbând aceste ingrediente”.

Cei care au gustat din parizerul cu cătină spun că are un gust deosebit.

Dacă soluția descoperită la Galați va fi adoptată la scară largă, în scurt timp, salamurile ar putea avea un aditiv în minus. Parizerul cu șrot de cătină a fost premiat cu medalia de aur la Salonul Internațional de Inventică organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite