Catolicii ar putea contribui mai mult la reducerea emisiilor mondiale de gaze cu efect de seră dacă ar relua obiceiul de a nu consuma carne în zilele de vineri, conform unui studiu

Creşterea animalelor destinate producţiei de carne este responsabilă pentru 14% din totalul emisiilor mondiale de gaze cu efect de seră.
Creşterea animalelor destinate producţiei de carne este responsabilă pentru 14% din totalul emisiilor mondiale de gaze cu efect de seră.
1 noiembrie 2022, 09:15

Echipa condusă de Shaun Larcom a evaluat impactul unui apel lansat în 2011 de Biserica Catolică din Anglia şi Ţara Galilor către fidelii săi, pentru ca aceştia să se abţină să mănânce carne în zilele de vineri.

Chiar dacă puţin peste un sfert dintre catolici au urmat acest apel, încetând sau reducând consumul de proteine animale în zilele de vineri, aceasta a permis evitarea emiterii a aproximativ 55.000 de tone de CO2 pe an, adică echivalentul emisiilor evitate dacă numărul persoanelor care zboară cu avionul în decurs de un an pe ruta Londra-New York s-ar reduce cu 82.000 de persoane.

„Dacă Papa ar reintroduce obligaţia de a nu consuma carne vinerea în întreaga lume, asta ar constitui o sursă majoră şi ieftină de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi acest lucru ar fi valabil chiar dacă o minoritate a catolicilor ar urma această interdicţie”, a apreciat Shaun Larcom. Acesta subliniază faptul că Papa Francisc i-a îndemnat, în repetate rânduri, pe lideri mondiali să acţioneze rapid împotriva încălzirii climatice.

Creşterea animalelor destinate producţiei de carne este responsabilă pentru 14% din totalul emisiilor mondiale de gaze cu efect de seră.

Abţinerea de la consumul cărnii în zilele de vineri este una dintre cele mai vechi tradiţii creştine, peştele înlocuind deseori carnea ca sursă de proteine. Însă postul de carne nu mai este o obligaţie pentru catolici începând din anii 1960, exceptând perioada Postului Paştelui.

Cercetătorii reamintesc în studiul lor, publicat în revista Social Science Research Network, că importanţa practicii postului de carne în SUA a determinat lanţul de restaurante McDonald’s să lanseze în 1962 un burger cu peşte, alături de tradiţionalii burgeri cu carne.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite