Cazuri chirurgicale rare, operate minim-invaziv la Sibiu, în fostele „zone roșii”

Sală de operație
Sală de operație
17 iunie 2020, 16:53

Medicii chirurgi de la Spitalul din Sibiu, coordonați de prof.univ.dr. Dan Sabău, șeful Clinicii Chirurgie II, au operat minim-invaziv o femeie care suferea de hernie Morgagni-Larrey și de o altă pacientă care avea un chist ovarian voluminos de circa 30 de centimetri în diametru, care ocupa întregul abdomen.

Primul caz operat a fost cel al unei femei de aproximativ 60 de ani care suferea de o hernie foarte rară retrosternală, hernie Morgagni-Larrey, .

„Pacienta prezenta acest tip de hernie rară, cu migrare în torace a întregului stomac, colonului transvers și a marelui epiplon. În mod obișnuit se practică o intervenție tradițională, în chirurgie deschisă dar am efectuat această intervenție prin procedeu laparoscopic, cu ancorarea diafragmului la peretele toraco-abdominal anterior, apelându-se la o serie de artificii inovative care au simplificat și eficientizat metoda”, a explicat prof.univ.dr. Dan Sabău, membru al Academiei de Științe Medicale și președinte al Departamentului de Înalte Tehnologii, Inventică și Inovatică al acesteia.

Operația a durat circa o ora și jumătate și a decurs foarte bine, femeia fiind în stare bună, internată pentru supraveghere.

„Dată fiind metoda aplicată, este nevoie de acumularea de dovezi medicale pentru succesul acestui tip de intervenție, prin refacerea imagisticii doveditoare, astfel că pacienta este în continuare internată”, a mai spus chirurgul sibian.

Cel de-al doilea caz operat la Sibiu a fost cel al unei femei de aproximativ 45 de ani, mamă a cinci copii, operată marți, care a venit la spital cu un chist ovarian voluminos de circa 30 de centimetri în diametru, care ocupa întregul abdomen.

„Intervenția a decurs foarte bine, prin abordare laparoscopică, ceea ce neobișnuit pentru un chist de asemenea dimensiuni dar este o variantă pe care o promovăm permanent în ideea protejării peretelui abdominal și implicit a pacientului. Operația a durat circa 75 de minute, problema pacientei fiind rezolvată în condițiile unei minim-invazivități remarcabile (…). Practic, după o astfel de operație, pacientul se poate mișca mai repede, nu are tăieturi, nu există riscul de eviscerații. În același timp și convalescența este semnificativ scurtată”, precizează prof. dr. Sabău.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a fost spital Covid, astfel că majoritatea secțiilor au primit doar cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite