CCR: Sentințele penale trebuie motivate la pronunțare

8 aprilie 2021, 20:54

Toţi judecătorii Curții Constituționale au ajuns la concluzia că dispozițiile a patru articole din Codul Penal încalcă mai multe prevederi din Constituție dar și din Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului. Potrivit magistraților, redactarea motivării după o decizie a instanței lipseşte persoană condamnată de garanţia înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil. Acum termenul de redactare a motivării este de 30 de zile însă în multe situații se asteaptă luni întregi.

Decizia CCR va complică și mai mult situația din sălile de judecată, spun juriștii.

„Dat fiind numărul mare de dosare pe care fiecare judecător le are va fi dificil să se motiveze o hotărâre într-un termen scurt. Asta ar putea duce la o prelungire, uneori nejustificată a dosarelor penale, întrând oarecum și pe tărâmul prescripției”, spune Ștefan Boboc, avocat la Baroul București.

Ministerul Justiție i-a chemat la discuții pe reprezentații mai multor instituții juridice pentru a se pune de acord asupra modificărilor care trebuie făcute în legislație.

„Bineînțeles va fi o decizie politică dacă va fi necesară și în fața unui iminent blocaj, pentru că aceasta chestiune este extrem de serioasă. Tocmai pentru aceste situații a fost creat instrumentul ordonanței de urgență dar nu spun că va fi ordonanță de urgență, e o decizie pe care o vom lua”, spune ministrul Justiției Stelian Ion.

Curtea Supremă cere o intervenție rapidă a Parlamentului pentru punerea de acord a Codului de procedura penală cu decizia CCR care va întră în vigoare imediat ce va fi publicată în Monitorul Oficial. Din acel moment, Parlamentul are la dispoziție 45 de zile ca să modifice Codul de Procedura Penală.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă