Ce au de făcut șoferii după ce Euroins a rămas fără autorizație de funcționare. Polițele RCA emise rămân valabile deocamdată. Despăgubirile, plătite prin Fondul de Garantare

17 martie 2023, 19:29

Euroins este compania ce deţine, în acest moment, cele mai multe poliţe de asigurare auto obligatorie de pe piaţa din România.

Astfel că mulți șoferi au emoții și sunt nelămuriți după decizia prin care ASF a retras autorizația companiei.

Ilinca Nazarie, jurnalist TVR: Cei care au în acest moment polițe de asigurare la compania Euroins nu trebuie să își facă griji pentru că polițele rămân valabile. Complicațiile vor apărea, în schimb, în momentul în care un șofer este lovit în trafic de un altul care are poliția de asigurare la această companie.

Despăgubirile, susțin reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare, vor fi făcute în limitele şi termenele legislației privind Fondul de Garantare, adică până la 500.000 de lei pentru fiecare creanţă.

Reprezentanții asiguratorilor avertizează că polițele ieftine ar trebui să le dea de gândit celor care își fac asigurări.

Dan Barbu, preşedintele Patronatului Operatorilor de Service-uri Auto: Românul nu a înțeles că trebuie să ne asigurăm la o companie care îl poate despăgubi pe terțul pe care îl va accidenta. Vor veni cu mașinile lovite la service-uri, service-urile probabil le vor repara, situație cu care ne confruntăm și cu City. Am reparat mașini care trebuiau decontate de City și avem de încasat mulți bani de la Fondul de Garantare.

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România precizează că, după declanşarea procedurii de faliment, poliţele rămân valabile încă 90 de zile.

Acum, Fondul de Garantare a Asiguraților va prelua Euroins, ASF va cere instanței intrarea în insolvență. Și apoi falimentul companiei. Iar cererile de despăgubire trebuie direcţionate către Fondul de Garantare.

Numai anul trecut, acesta a plătit despăgubiri de peste 665 de milioane de lei pentru societățile de asigurare aflate în faliment. Cele mai multe cereri de plată au fost în contul City Insurance, companie intrată în faliment în 2021.

Mădălin Roșu, președinte Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România: Preţul unei polițe trebuie să fie pe măsura riscului la care tu companie te expui. Dacă cineva vine și spune că asta se poate face prin prețuri extrem de mici, iată că vedem efectele, nu pot susține despăgubirile.

În aceste condiții, șoferii se tem că, în perioada următoare, prețurile polițelor RCA ar putea să crească.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite