CE dă asigurări că sancţiunile nu vor împiedica trimiterea la Moscova a turbinei Siemens, necesară creşterii capacităţii Nord Stream

Nord Stream 2
Nord Stream 2
5 august 2022, 16:16

„Nu există nimic în sancţiuni care să interzică ajungerea în Rusia a turbinei Siemens. Orice altceva se va spune pe acest subiect este pur şi simplu incorect”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, la o conferinţă de presă.

Reacţia Executivului comunitar vine după ce reprezentanţi ai gigantului rus Gazprom au declarat săptămâna aceasta că sancţiunile occidentale fac imposibilă ajungerea turbinei la staţia de comprimare Portovaya a gazoductului Nord Stream, care continuă să funcţioneze la numai 20% din capacitate.

„Este doar o scuză”, a adăugat purtătorul de cuvânt al CE, care a reamintit că Bruxelles-ul a acuzat în mod repetat Rusia de faptul că „face şantaj cu gazele”.

Comisia susţine că „sancţiunile nu afectează bunurile sau tehnologiile legate de industria sau transportul de gaze naturale în UE” şi că „Nord Stream nu este supus niciunei sancţiuni”, a precizat purtătorul de cuvânt pentru Concurenţă, Arianna Podesta.

Executivul comunitar îl completează astfel pe cancelarul german, Olaf Scholz, care a vizitat săptămâna aceasta fabrica Siemens Energy din Muhlheim (vestul Germaniei), unde se află turbina, şi a dat asigurări că aceasta „este pregătită pentru a fi transportată”.

Gazprom a suspendat complet furnizările de gaze timp de zece zile, în iulie, argumentând că erau necesare lucrări de mentenanţă şi că lipseşte o turbină.

Furnizările au fost reluate, însă la numai 20% din capacitatea gazoductului, iar Moscova insistă să argumenteze prin „probleme tehnice”, scrie EFE.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite