Ce soluții există în această perioadă pentru pacienții cu probleme oncologice

Ce soluții există în această perioadă pentru pacienții cu probleme oncologice
Ce soluții există în această perioadă pentru pacienții cu probleme oncologice
7 mai 2020, 10:36

Ce a adus această izolare pentru pacienții oncologici?

Dr. Cristina Berteanu: Având în vedere Ordinul Comandantului Acțiunii Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de urgență nr. 74527/23.03.2020 privind instituirea unor măsuri necesare pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2 la nivelul unităților sanitare publice și private, CNAS a stabilit printr-un ordin că medicii curanți vor decide cazurile pentru care se continuă tratamentul.

În cadrul programelor naționale de sănătate curative există afecțiuni care Nu reprezintă urgențe de gradul I, dar care necesită continuarea tratamentelor/investigațiilor. Dintre acestea fac parte chimioterapia și radioterapia pacienților cu afecțiuni oncologice și investigația PET-CT, necesară stabilirii conduitei terapeutice a bolnavilor cu afecțiuni oncologice.

Astfel a fost posibilă continuarea terapiei oncologice, în mod special a celei adjuvante și neoadjuvante. Aceasta a fost facută conform programărilor, dacă starea clinico-biologică a pacienților a permis acest lucru. Orice întarziere în administrarea terapiei duce la scăderea șanselor de supraviețuire a pacienților, de aceea trebuie găsit un compromis rezonabil între riscul de infecție cu SARS-Cov-2 și continuarea administrării terapiei oncologice. În condițiile adoptării Stării de urgență se consideră că pacienții oncologici sunt urgențe de ordinul II, conform art. 8 din Anexa 2 a decretului cu privire la instituirea stării de urgență.

Mulți dintre pacienți au de făcut ședințe de chimio și radioterapie? Există o variantă prin care pot fi ajutați pentru a evita expunerea?

Dr. Cristina Berteanu: Se instituie măsuri plecând de la următoarele premise:

1. Contaminarea poate fi facută atât de la pacient către personalul medico-sanitar, cât și de la personalul medico-sanitar către pacient.

2. Este imperios necesar ca personalul medical să beneficieze de măsuri sporite de protecție pentru a evita contaminarea/îmbolnavirea.

3. Se scurtează la maximum interacțiunea între medic/personal sanitar și pacientul oncologic, respectiv a contactului între pacienții veniți în clinică.

4. Trebuie luate toate măsurile necesare la planificarea pacienților astfel încât să se minimizeze timpul petrecut în unitatea sanitară.

Riscul de a contracta coronavirusul este mai mare pentru acești pacienți. Cum le asigurați accesul la tratament din punct de vedere al siguranței normelor de igienă?

Dr. Cristina Berteanu: Se evită transmiterea virusului și prin scurtarea timpului în sălile de așteptare (consultație). Toți pacienții oncologici din sălile de așteptare trebuie să poarte măști, care sunt puse la dispoziție de clinica noastră. Se păstrează o distanță de minimum 2 metri între pacienți. Programarea pacienților se face la intervale de 20-30 de minute și recoltarea analizelor se face etapizat, pe ore, în așa fel încât să nu existe simultan în sala de așteptare sau în zona de spitalizare de zi mai mulți pacienți, pentru a nu compromite distanța de siguranță de 2 m. În cabinetul de consultație distanța dintre medic și pacient este de minimum 2 m, iar timpul consultației se scurtează la maximum. Unitatea sanitară asigură echipament de protecție suficient și complet: măști FFP2, N95, ecran protector facial sau ochelari, halat, mănuși, bonetă, botoși, dezinfectanți etc. Pentru medici și personalul medico-sanitar, care va purta în mod continuu echipamentul de protecție, se testează periodic personalul asimptomatic din oncologie (de exemplu la 7 zile).

Pentru a se scurta durata de staționare a pacienților spitalizați se inlocuiesc schemele de tratament prelungit (de exemplu: PEV 4-6 ore, scheme ziua 1-3, sau 1-5 cu alternative mai scurte 1-2 zile (atunci când este posibil), administrarea imunoterapiei la 4 saptamani sau a bifosfonaților la 3 luni sau a schemelor săptămânale cu cele la 21 zile. Se efectueaza zilnic triajul epidemiologic al personalului, care trebuie să respecte precauțiunile standard, să prevină accidentele prin înțepare și tăiere și să gestioneze în condiții de șiguranță deșeurile. Se curăță și dezinfectează mediul cu soluții pentru suprafețe, dar și prin nebulizare. 

Multe dintre serviciile oferite de clinicile private sunt decontate de stat. Se vor continua aceste decontări și în perioada următoare?

Dr. Cristina Berteanu: Rambursarea serviciilor medicale în cadrul Programului național de oncologie, cu subprogramul de Radioterapie și PET-CT nu a fost afectată și sperăm că nu va avea de suferit.

V-ați gîndit la o modificare a circuitelor în clinică dupa încheierea stării de urgență, astfel încât protecția pacienților să fie una realizată în termeni cât mai siguri?

Dr. Cristina Berteanu: Sunt create și în prezent circuite separate pentru personal, pacienții oncologici și pacienții fără patologie neoplazică. În cazul pacienților oncologici testati pozitiv Covid-19, tratamentul oncologic trebuie oprit, iar pacienții sunt îndrumați către centrele specializate. Pentru pacienții oncologici suspecți clinic de infecție Covid-19 s-au elaborat protocoale prin care aceștia pot fi testati la cerere, atunci cand solicitarea vine din partea medicului ONCOLOG.

Autor: Beatrice Cioba – producător emisiunea „Vreau să fiu sănătos”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă