Cea mai călduroasă vară în Spania, cu efecte teribile: mii de oameni morți, incendii, rezerve de apă diminuate, consum restricționat

Spania caniculă
Spania caniculă
27 august 2022, 16:56

A fost cea mai călduroasă vara de când se fac măsurători în Spania. Din cauza caniculei rezervele de apă au ajuns la minime istorice, incendiile au pârjolit sute de mii de hectare iar numărul deceselor provocate de căldură a depășit de 3 ori media ultimilor ani.

În Spania temperaturile sunt în continuare ridicate. Evantaiul este un accesoriu indispensabil, mai ales la orele amiezii. În perioada celor 3 valuri de căldură intensă s-au înregistrat 70 de decese zilnic. Turiștii au căutat atracțiile cu multă apă pentru a rezistă caniculei.

Rezervele de apă ale Spaniei au scăzut la o treime, iar în Andalucia cel mai mare bazin de apă, Vinuelas, este la 12 la sută din capacitate. În unele localități oamenii primesc apă cu cisternele. Catalonia a limitat consumul în 150 de municipii, la 200 de litri de persoană, pe zi, iar în Galicia a fost întreruptă apa dușurilor de la plajă, nu se mai folosește apă pentru spălatul străzilor, udarea grădinilor, spălatul mașinilor și umplerea piscinilor. Unele orașe au decis chiar închiderea fântânilor arteziene.

”Mult mai călduroasă că în alți ani! În luna iulie, mai ales, am avut în fiecare zi peste 40 de grade. A fost criminal”, ne-a declarat un localnic.

Din cauza căldurii și a lipsei precipitațiilor Spania s-a confruntat cu cele mai devastatoare incendii din istorie. În jur de 270 de mii de hectare s-au făcut scrum vara această. Iar previziunile nu sunt optimiste. Toamna va fi în general călduroasă și secetoasă, iar izolat pot apărea furtuni violente.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite