CEDO: Plângerea Kievului împotriva Moscovei cu privire la Crimeea, „parțial admisibilă”

Sediul CEDO Strasbourg
Sediul CEDO Strasbourg
14 ianuarie 2021, 14:00

Kievul acuză Moscova că s-a făcut vinovată de „numeroase încălcări ale Convenţiei europene a drepturilor omului în Crimeea” din februarie 2014 până în august 2015, menţionează CEDO într-un comunicat.

Potrivit Curţii cu sediul la Strasbourg, Rusia a exercitat într-adevăr un „control efectiv” asupra Crimeei, după cum demonstrează „amploarea şi puterea prezenţei militare ruse” în peninsula ucraineană.

Această prezenţă, potrivit CEDO, „a fost întărită din ianuarie până în martie 2014 fără consimţământul autorităţilor ucrainene şi în absenţa vreunui element care să sugereze că o ameninţare ar viza trupele ruseşti staţionate în Crimeea”.

CEDO notează de asemenea că „relatarea” prezentată de Kiev în faţa instanţei este „coerentă şi concordantă”.

Documentul, continuă magistrații, are la bază „elemente de informare detaliate şi specifice, prezentate cu probe suficiente, care indică faptul că soldaţii ruşi nu erau observatori pasivi, ci că ei participaseră activ la evenimentele reclamate”.

CEDO relevă, de asemenea, că nu i s-a cerut să stabilească „dacă integrarea Crimeei, potrivit dreptului rusesc, în componenţa Federaţiei Ruse, este legală din punct de vedere al dreptului internaţional”.

Anexarea de către Rusia în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea a fost urmată de un conflict armat cu separatişti proruşi în estul Ucrainei, care continuă şi în prezent, în pofida numeroaselor armistiţii. Conflictul s-a soldat cu aproape 13.000 de morţi, conform cifrelor ONU.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă