Cehii au cumpărat un tanc pentru Ucraina. T-72 este un ”cadou pentru Putin”

21 octombrie 2022, 10:35

Aproape 11.000 de cehi au contribuit pentru cumpărarea tancului T 72 modernizat, care va ajunge în Ucraina. Campania pentru strângerea banilor a avut un nume ironic la adresa liderului de la Kremlin – Un cadou pentru Putin . Vehiculul a primit numele de Tomaș, după numele primului președinte al Cehoslovaciei, Tomas Masaryk.

Martin Ondracek, co-organizator al campaniei: Când am decis că va fi o armă specială, am căzut de acord cu Ministerul Apărării, respectiv cu Statul Major al Ucrainei, că va fi un tanc. Nu am știut cum va reacționa publicul la acest lucru. Dar, pentru că anterior am strâns bani pentru o dronă, știam că sunt oameni care au înțeles că situația din Ucraina trebuie rezolvată cu arme. Când am început colecta pentru Tomas, un tanc T 72, răspunsul a fost fantastic.

Pentru mulți cehi, invazia sovietică a țării lor, în 1968, este un moment greu de uitat. De aceea, oficialii de la Praga au participat la campania de susținere a armatei ucrainene pentru a rezista în fața armatei rusești.

Jana Cernochova, ministrul Apărării din Cehia: Războiul din Ucraina ne-a întors în 1968 sau chiar înainte de începerea celui de Al Doilea Război Mondial și am decis că vrem să ajutăm Ucraina pentru că ceea ce Putin și susținătorii săi fac acolo este fără precedent, este o adevărată agresiune fără precedent și unii dintre noi nici nu s-au gândit că în secolul XXI am putea vedea așa ceva în regiunea noastră civilizată.

Campania de strângerea banilor a început în septembrie, iar tancul ales este considerat foarte bun pentru distrugerea tancurilor inamice și a vehiculelor blindate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite