„Cel mai bun preț” a umflat facturile la energie electrică și la gaze. Sute de consumatori înșelați. Ce au scos la iveală verificările inspectorilor ANPC

30 august 2021, 19:40

După ce mai mulți consumatori au sesizat că le-au crescut semnificativ facturile pentru energie electrică și gaze, comisarii de la Protecția Consumatorilor Timiș au început verificarea furnizorilor. La una dintre firme au găsit nereguli și au amendat-o cu 20 de mii de lei.

Din datele făcute publice de ANPC, a rezultat că pentru energia activă, în februarie, prețul din ofertă era de aproape 240 de lei pe megawatt oră, fără accize și TVA. După calcularea tarifului complet, s-a ajuns la suma de 634 lei pe megawatt oră, cu toate taxele, ceea ce înseamnă de peste două ori și jumătate mai mult decât în ofertă.

Și la gaze, diferența dintre oferta pentru luna februarie și prețul final era asemănătoare.

Inspectorii ANPC verifică dacă mai sunt și alte firme care au practici comerciale incorecte, informare incompletă sau înșelătoare. Acum sunt zeci de firme pe piață, iar unii clienți nu au analizat cu atenție ofertele atunci când și au schimbat contractele.

Consumatorii înșelați și-ar putea recupera banii dacă firmele care au primit de la ANPC ordin de restituire a banilor nu îl contestă. Altfel, vor trebui să își recupereze pagubele în instanță.

Sorin Susanu, șef ANPC: „Discutăm despre sute de consumatori, dar ţinând cont de faptul că acest agent economic a avut o abordare total neconstructivă, nedorind să se prezinte la instituţia noastră, nedorind să explice situaţia de fapt, nu am o cifră exactă, dar nu putem să ne gândim că dacă reprezentanţii acestei societăţi au o abordare atât de incorectă faţă de instituţia statului, cu atât mai grav, probabil, că se întâmplă în cazul consumatorilor persoane fizice„.

Problemele din piața energiei și a gazelor vor fi discutate și de premierul Florin Cîțu cu responsabilii din domeniu.

Reprezentanții societății sancționate de comisarii de la Protecția Consumatorilor Timiș nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere.

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei și expert în domeniu, a explicat la Telejurnal TVR 2 cum s-a ajuns în această situație.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite