Cel mai probabil scenariu nuclear. Explicațiile unui fost ofițer britanic specializat în război radiologic

Vladimir Putin / Kremlin
Vladimir Putin / Kremlin
28 septembrie 2022, 16:08

Într-un interviu oferit CNN, Hamish de Bretton-Gordon  explică diferențele cruciale dintre armele „tactice” și „strategice” și de ce războiul nuclear total nu este încă în cărți în planurile Kremlinului. Redăm câteva întrebări din interviu.

***

CNN: Care este diferența dintre o armă nucleară „strategică” și una „tactică”?

De Bretton-Gordon: Totul ține de amploare – armele nucleare strategice sunt în esență Armaghedon. Rusia și Occidentul (inclusiv Statele Unite, Marea Britanie și Franța) au ambele aproape 6.000 de focoase fiecare, potrivit Federației Oamenilor de Știință Nucleară, ceea ce este destul de mult pentru a schimba planeta așa cum o cunoaștem. Aceasta se numește Distrugere Reciproc Asigurată, cu acronimul destul de ironic MAD („nebun”, în română – n.r.).

Aceste focoase sunt montate pe rachete balistice intercontinentale (ICBM) care pot parcurge mii de mile și pot viza locuri și orașe-cheie din SUA, Marea Britanie, Franța și Rusia.

Pe când armele nucleare tactice sunt focoase mult mai mici, cu un randament, sau putere explozivă, de până la 100 de kilotone de dinamită – față de cele aproximativ 1.000 de kilotone ale focoaselor strategice.

Acestea fiind spuse, armele nucleare tactice ar putea crea în continuare daune uriașe și dacă sunt asupra unei centrale nucleare – de exemplu, Zaporijia, din sudul Ucrainei – ar putea crea o reacție în lanț și contaminare la scară mare.

CNN: În ce stare sunt armele nucleare ale Rusiei?

De Bretton-Gordon: Este greu de spus cu certitudine, dar presupunerea mea este că armele strategice și ICBM-urile Rusiei sunt probabil în stare bună și întotdeauna pregătite. Doar armele nucleare strategice îi conferă acum Rusiei paritate militară cu SUA și NATO, așa că mă aștept să fie bine îngrijite.

Dar probabil că nu acesta este și cazul armelor tactice. Ogivele și rachetele sunt probabil în stare rezonabilă, dar vehiculele pe care sunt montate sunt în stare proastă. Judecând după starea restului echipamentelor armatei ruse expuse în Ucraina, aceasta este o presupunere corectă.

Aceste lansatoare ar trebui să parcurgă probabil sute de mile pentru a ajunge într-o poziție în care ar putea ataca Ucraina, deoarece au o rază de acțiune de până la 500 de kilometri. Dar, din punct de vedere mecanic, este puțin probabil, în opinia mea, să ajungă atât de departe.

De asemenea, este posibil ca aceste arme să se bazeze pe microprocesoare și alte componente de înaltă tehnologie care sunt foarte puține în Rusia – având în vedere sancțiunile internaționale și utilizarea intensivă a rachetelor cu ghidare de precizie de către Rusia, care folosesc și ele aceste piese.

CNN: Dar loviturile asupra centralelor nucleare?

De Bretton-Gordon: Pe măsură ce războiul convențional al lui Putin are de furcă în Ucraina, mă aștept ca rușii să se îndrepte tot mai mult către războiul neconvențional.

În centrul acestei mișcări se află atacarea civililor, mai degrabă decât a forțelor de opoziție. Acest lucru se manifestă prin atacuri asupra spitalelor, școlilor și infrastructurii „periculoase”, cum ar fi centralele chimice și centralele nucleare. Dacă acestea sunt atacate, pot deveni arme chimice sau nucleare improvizate.

Rușii speră că, dacă poporul ucrainean renunță, armata va urma rapid, ceea ce, în opinia mea, este o presupunere extrem de greșită – ambele categorii dau dovadă de mult mai multă putere decât rușii.

Am văzut de mai multe ori în Ucraina situații în care forțele ruse par să bombardeze în mod deliberat fabricile chimice pentru a provoca o contaminare.

Deși aruncarea în aer a acestor centrale nu ar crea o explozie nucleară similară cu detonarea unei arme, ar putea răspândi resturi radioactive și ar putea contamina sursele locale de apă.

Condițiile meteorologice din acest moment indică faptul că toată această contaminare s-ar îndrepta și spre vest în toată Europa. Acest lucru ar putea fi văzut ca un atac asupra NATO și ar putea declanșa articolul 5 – în care un atac asupra unui aliat este considerat un atac asupra tuturor aliaților – care ar permite NATO să atace direct Rusia.

Sperăm că această posibilitate este un lucru pe care înaltul comandament rus îl cunoaște pe deplin.

CNN: Care este probabilitatea acestor scenarii nucleare?

De Bretton-Gordon: În opinia mea, utilizarea armelor nucleare strategice este extrem de puțin probabilă. Acesta este un război pe care nimeni nu îl poate câștiga și, în acest moment, nu pare probabil ca acest conflict regional din Europa să ducă la un război nuclear global care ar putea distruge planeta pentru multe generații.

Sunt sigur că mecanismele de control și echilibru sunt în vigoare la Kremlin, așa cum sunt la Casa Albă și în Downing Street, pentru a ne asigura că nu suntem atrași într-un conflict nuclear global dintr-un capriciu.

Cred că armele nucleare tactice ale lui Putin sunt inutilizabile. Chiar dacă vehiculele lor funcționează, în momentul în care își vor porni motoarele pentru a se deplasa, vor fi detectate de serviciile de informații americane și NATO.

Sper că discuțiile private pe care administrațiile Biden și Putin le-au purtat sunt de tipul „vă mutați armele nucleare tactice, iar NATO le va elimina cu rachete ghidate cu rază lungă de acțiune”. S-ar părea că acesta este cazul din ceea ce Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate națională de la Casa Albă, a dezvăluit în weekend.

Cel mai probabil scenariu nuclear este, cred, un atac al Rusiei asupra unei centrale nucleare din Ucraina. Acest lucru ar putea avea un efect similar cu o explozie nucleară tactică, dar ar fi mai ușor de negat pentru ruși, care acuză Ucraina că și-a bombardat în mod deliberat propriile centrale electrice.

Doar Rusia are arme nucleare tactice în acest conflict, așa că ar fi de netăgăduit, dacă sunt folosite, că Rusia este responsabilă și, prin urmare, va declanșa acțiunea NATO. Forțele convenționale rusești sunt atât de degradate, încât probabil că ar fi depășite rapid de forțele NATO, ceea ce, cu toate deficiențele lui, probabil că și Putin își dă seama de asta.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite