Cel mai rapid test de depistare a coronavirusului, deținut de Taiwan. Rezultatul se obține în 3 minute
14 Octombrie 2020, 11:34
(actualizat 14 Octombrie 2020, 13:06)

Testele de depistare a coronavirusului devin din ce în ce mai rapide. Recordul este deținut deocamdată de Taiwan: rezultatul se obține în doar 3 minute, iar secretul este un cip electronic.

Cipul, sau biosenzorul, este acoperit cu un material care atrage și fixează ARN-ul coronavirusului. În funcție de modificarea fluxului de electroni prin circuit, rezultatul este pozitiv sau negativ.

Eșantioanele folosite sunt tampoane cu sânge sau salivă. Așa că testul e la îndemâna oricui. Recoltarea probei, și utilizarea dispozitivului sunt extrem de simple.

E un test calitativ, care indică dacă o persoană e infectată sau nu - spre deosebire de cele cantitative, care indică diferite grade de încărcare virală. Are rezultate sigure - spun cercetătorii - așa că poate fi folosit cu succes, de exemplu, pentru scurtarea perioadei de carantinare.

Cât despre comparația de prețuri: în Taiwan, costul unui test PCR, considerat în prezent cel mai bun, este de 270 de dolari, dar testul apărut acum pe piață e la mai puțin de jumătate de preț: 100 de dolari.