Cel puţin 31 de civili, ucişi de la debutul manifestaţiilor, potrivit ONG-ului Iran Human Rights

22 septembrie 2022, 18:42

”Poporul iranian a coborât în stradă pentru a lupta pentru drepturile sale fundamentale şi pentru demnitatea sa umană şi guvernul răspunde cu gloanţe la aceste manifestaţii paşnice”, a denunţat directorul IHR, Mahmood Amiry-Moghaddam într-un comunicat, publicând un bilanţ după şase zile de manifestaţii.

În schimb, postul public de televiziune iranian a anunţat joi un bilanţ de 17 persoane decedate de la începerea demonstraţiilor, în urmă cu şase zile.

Precedentul bilanţ oficial era de 11 morţi – dintre care şapte manifestanţi şi patru membri ai forţelor de securitate.

Trei paramilitari mobilizaţi contra manifestanţilor au murit miercuri la Tabriz (nord-vest), Qazvin (centru) şi Mashad (nord-est), iar al patrulea joi, la Chiraz (centru).

Iranienii au ieşit în stradă în mai multe oraşe din ţară pentru a protesta în legătură cu moartea tinerei Mahsa Amini, petrecută în timp ce se afla în custodia poliţiei, care o reţinuse pentru că ţinuta ei nu ar fi respectat întocmai normele islamice.

Potrivit agenţiei semioficiale de presă Fars, poliţia iraniană a dat asigurări că decesul tinerei a fost doar un ‘incident nefericit’ şi acesteia i s-a făcut rău în timp ce se afla alături de alte femei în arestul poliţiei.

În Iran, cei care încalcă sharia, legea islamică, se expun la amenzi sau chiar arestare, dar în ultimele luni militanţi civici le-au încurajat pe femei să renunţe la văl, în pofida campaniei autorităţilor împotriva ‘comportamentelor imorale’. Conform unor informaţii care au circulat online, Amini a fost arestată pentru că vălul nu stătea perfect pe cap şi erau vizibile câteva fire de păr.

Regulile stricte ale portului islamic pentru femei, în vigoare de la revoluţia islamică din 1979, sunt totuşi în mare parte ignorate, mai ales în marile oraşe, spre nemulţumirea politicienilor ultraconservatori.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite