Cele mai dramatice momente surprinse de echipa TVR în Ucraina, într-un an de război. Copii mutilați de bombe, cadavre în gropi comune, strada cu tancuri distruse din Borodianka

25 februarie 2023, 13:56

Granița de la Siret, luată cu asalt de refugiați. Se întâmpla la începutul lunii martie, anul trecut. A fost primul indiciu că intrăm într-o țară devastată de război.

Câteva zile mai târziu, am filmat primele bombardamente: un bloc de locuințe din Jitomir, la 100 de kilometri vest de Kiev. Capitala Ucrainei era încercuită de ruși la acea vreme.

Chiar pe 8 martie, am avut cea mai grea filmare. La un spital de copii, am întâlnit familia lui Andreiciko, un băiețel care împlinea 2 ani și 8 luni chiar în acea zi. Avea picioarele retezate de o bombă care a căzut peste casa în care locuia.

Am ajuns apoi la Liov, orașul de la granița cu Polonia. De acolo trenurile umanitare plecau zilnic cu refugiați.

În aprilie, în Bucea, orașul abia eliberat de sub ocupația rusă, încă erau cadavre pe străzi. Iar Borodyanka era un oraș complet distrus.

La Trostianeţ, în regiunea Sumî, aproape de graniţa cu Federaţia Rusă, am văzut cu propriii ochi că invadatorii sunt deciși să distrugă tot ce le iese în cale. Au bombardat până şi un palat unde celebrul compozitor rus Piotr Ilici Ceaikovski a compus „Furtuna”. Igor ne-a cântat la pian.

În septembrie, filmam în regiunea Harkov, abia eliberată de forțele ucrainene. Ne aflam lângă Kupiansk, când două explozii s-au produs chiar lângă maşina noastră.

La Izium, am fost printre primii jurnaliști din lume care au filmat la groapa comună descoperită lângă oraș.

„- Domnule procuror, ce probe aţi găsit în această pădure?

-Am găsit un cadavru ștrangulat, am dedus că a avut o moarte violentă”

În Bahmut, un bloc tocmai fusese bombardat cu o noapte în urmă.

În noiembrie, în Hersonul eliberat de trupele ucrainene, am întâlnit-o pe Nadia, o fetiță frumoasă, dar tristă. A rămas fără tată, iar mama a fost bătută de ruși.

După ororile războiului, un căţel aduce speranţă. Este un exempu de curaj pentru copii şi pentru întreaga lume.

De Crăciunul pe stil vechi, sărbătorit de majoritatea ucrainenilor, am revenit în Herson și i-am dus fetiței Nadia cadouri donate de români.

Am mers și în Bahmut, orașul din Donbas atacat cu furie de ruși. Și am dus un generator unei familii care locuia cu un copil în subsolul unui bloc.

Iar la Liman l-am întâlnit pe Vasile, un militar româno-ucrainean din Bucovina de Nord.

După un an de război, un lucru nu s-a schimbat în Ucraina. Oamenii vor arme ca să își apere țara.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă