Cele trei femei confirmate miercuri cu tulpina Omicron au simptome ușoare. Una dintre ele este asistentă medicală și nu știe cum s-a infectat. Jurma: În februarie ne putem aștepta la 20 de mii de cazuri pe zi
15 Decembrie 2021, 20:28 (actualizat 15 Decembrie 2021, 21:30)
(actualizat 15 Decembrie 2021, 21:30) | Știrile TVR

Omicron se răspândește periculos de rapid. Încă trei cazuri au fost confirmate în România, ceea ce crește numărul total la 11. Una dintre persoanele infectate cu tulpina supermutantă nu a călătorit peste hotare și nu ştie de la cine a luat virusul. În încercarea de a limita răspândirea, autorităţile impun formularul digital de localizare a pasagerilor la intrarea în ţară, din 20 decembrie. DSP îi va amenda pe cei care nu-l vor completa.

Cele trei femei de 41, 39 și 31 fost confirmate cu tulpina Omicron au simptome ușoare.

Una dintre ele este asistentă medicală. Nu a fost peste hotare şi nu ştie de la cine a luat virusul.

Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR: "Toate cele trei persoane sunt vaccinate şi au o stare bună de sănătate, transmite ministerul Sănătăţii. Una singură, cu simptome de guturai, a fost internată pentru monitorizare la Institutul 'Matei Balş', dar va fi externată în curând. Tot simptome ca de răceală avea şi tânăra de 31 de ani care a mers la Spitalul 'Victor Babeş' să se testeze de siguranţă, deşi nu intrase în contact cu persoane revenite din străinătate sau cu teste pozitive".

Autorităţile iau noi măsuri pentru a limita răspândirea noii variante, similare cu cele impuse în alte ţări. Vor să urgenteze certificatul verde. Din 20 decembrie, toţi cei care vin în ţară vor fi obligaţi să prezinte formularul digital de localizare. Documentul electronic va trebui completat cu 24 de ore înainte de intrarea în România.

Ultimele date arată că varianta Omicron este incredibil de contagioasă, iar experţii se aşteaptă la un val de infectări după sărbători. Are o rată de dublare la două zile, aproape de două ori mai mare decât Delta.

Potrivit medicului Octavian Jurma, ne putem aştepta cu uşurinţă la 20 de mii de cazuri pe zi undeva în luna februarie.

Cel mai important, vaccinarea apără de formele severe de COVID şi de deces chiar şi în cazul noii variante, chiar dacă imunitatea este mai mică.

Un studiu de amploare din Africa de Sud arată că două doze de vaccin Pfizer asigură o protecție de 70% împotriva spitalizării. 33% e protecția împotriva infectării cu Omicron. Trebuie însă dublată de mască şi de celelalte măsuri de protecţie.

În România au fost până acum confirmate în total 11 cazuri de infectare cu Omicron.