Celebrul Caliu, lăutar din Clejani, îndemn la vaccinare: "Să ne vaccinăm cu toții, rromi și români, să fim și noi în pas cu lumea. Pentru noi, pentru copii, pentru familiile noastre și pentru sănătate"
20 Noiembrie 2021, 21:17 | Știrile TVR

În campania de vaccinare, o comunitate de rromi din judeţul Bihor a devenit un exemplu de urmat. În premieră, autorităţile au ales să transmită un mesaj pro-vaccinare inclusiv în rromanes. Un magician al viorii, care a ridicat în picioare săli din mari oraşe ale lumii, spune ferm: 'Să ne vaccinăm, este în interesul nostru'. Şi o spune inclusiv pentru cei care apreciază muzica lăutărească.

Este cel mai cunoscut lăutar din România - Gheorghe Caliu zis și "Împăratul Viorii" datorită modului unic în care mânuiește arcușul pe coarde.

Cântă continuu, este cel mai cunoscut lăutar din Clejani și a cucerit cu Taraful Haiducilor marile scene ale lumii: Paris, Londra, New York. A cântat inclusiv pentru mult mai celebrul Johnny Depp, iar acum este trist: pandemia a făcut ca muzica să se audă tot mai puțin.

Marele lăutar transmite însă un mesaj tuturor românilor și rromilor.

Mesajul care are mai puțin de două minute a fost postat inclusiv pe pagina de Facebook RO Vaccinare. Este primul în limba rromilor preluat de autorități.

"Să ne vaccinăm în interesul nostru, pentru sănătatea noastră, a copiilor noștri și a soțiilor noastre. Vă sărut! La revedere! Mergeți cu Dumnezeu! Dumnezeu cu voi!"

Un exemplu sunt și cei 400 de rromi din satul Bălnaca, judeţul Bihor. Aici, oamenii au început să se imunizeze încă de la începutul campaniei de vaccinare.

Acum, peste 90% dintre ei au primit serul care îi apără de COVID.

Oameni simpli, rromii din Bălnaca nu au plecat urechea la știrile false. Și-au pus toată încrederea în medici și în exemplul liderilor comunității.

Comuna Șuncuiuș de care aparține satul chiar a avut un focar de COVID la un centru pentru bătrâni. Aproape 80 de persoane s-au îmbolnăvit și au stat în carantină.

La recensământul din 2011, în România s-au declarat oficial peste 620.000 de etnici romi.