Centrala geotermală, o soluție alternativă de încălzire pe timp de iarnă

13 februarie 2022, 11:34

Bogdan și Mihaela locuiesc la casă în Mogoșoaia și au centrală geotermală. Sau altfel spus, pompe de căldură. I-a costat aproape 20.000 de euro: centrală, instalația prin pardoseală, forajul în pământ și izolarea termică a locuinței. Însă acum, când văd facturile uriașe la gaze ale altora, se felicită pentru alegerea făcută.

În plus, centrala geotermală răcește casa vara, așa că Bogdan și Mihaela nu mai au nevoie de aer condiționat. Acum, cei doi se gândesc să își monteze și panouri fotovoltaice, ca să devină independenți energetic. Gabriel Focșeneanu este un dezvoltator imobiliar care se axează pe astfel de surse alternative de încălzire și răcire. El explică cum funcționează o astfel de pompă de căldură care aduce temperatura din sol de la 140 de metri.

Nu doar consumatorii casnici caută soluții mai ieftine de energie. Ministrul Finanțelor Adrian Câciu spune că statul va finanța un programul IMM Prosumer pentru firmele care vor să își monteze panouri fotovoltaice.

Criza din energie a condus la facturi duble sau triple, mai ales la gaze. Guvernul a plafonat prețurile și aplică o schemă de compensare, însă cu toate acestea facturile românilor sunt tot uriașe.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite