Centrala nucleară Zaporojie a fost complet deconectată de la reţeaua electrică pentru câteva ore

25 august 2022, 17:07

Compania ucraineană nucleară Energoatom a anunțat în cursul zilei de joi că la depzoitul de cenușă al unei termocentrale a izbucnit un incendiu din cauza exploziilor. Flăcările au afectate rețeaua de înaltă tensiune și a fost necesară decuplarea celor două reactoare. Sistemele de siguranță au continuat, însă, să funcționeze, deoarece au fost alimentate, la o putere mai mică, de o termocentrală din apropiere.

„Cele două reactoarele ale centralei aflate în funcţiune au fost deconectate de la reţea. În consecinţă, acţiunile agresorilor au provocat o deconectare totală a centralei nucleare Zaporojie de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istoria ei”, anunțat grupul de stat Energoatom pe Telegram.

Anterior, presa rusă afirma că sistemele de siguranță au fost activate după ce au fost raportate întreruperi de energie electrică în zone întinse de pe teritoriul controlat de Rusia.

Ministerul rus al Apărării acuză Ucraina de atacuri susținute asupra centralei.

Igor Konashenko, purtător de cuvânt, Ministerul rus al Apărării: Trupele ucrainene continuă tirurile de artilerie asupra centralei nucleare de la Zaporojie şi a oraşului Enerhodar. Pe parcursul zilei, artileria ucraineană a lovit de nşapte ori cu arme de mare calibru zona centralei nucleare.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de trei săptămâni de atacuri asupra acestei centrale, stârnind temeri faţă de un posibil nou Cernobîl. Există consens însă în ce privește nevoia unei inspecții străine.

Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa, se află sub controlul armatei ruse şi e vizată de mai multe bombardamente.

Îngrijorarea privind criza de la centrala nucleară este în creştere la nivel internaţional.

Joi, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că există un acord de principiu cu Rusia şi Ucraina ce ar putea permite o inspecţie acolo în zilele următoare.

Șeful agenției internaționale pentru energie atomică a discutat la Paris cu președintele Macron și a anunțat la postul public că vizita inspectorilor va avea loc în cel mai scurt timp.

Rafael Grossi, directorul AIEA: Este un lucru recunoscut de toată lumea că trebuie să mergem acolo. Şi trebuie să mergem curând. Kievul acceptă acest lucru, Moscova acceptă acest lucru. Trebuie să mergem şi vom merge. Speranţa mea este că foarte foarte curând. (Curând înseamnă zile sau săptămâni?) Zile.

Subiectul a fost discutat telefonic și de miniștrii apărării din Rusia și Franța. Partea rusă a promis să acorde toată asistența necesară misiunii agenției internaționale la centrala nucleară de la Zaporojie, se arată într-un comunicat transmis de la Moscova.

Casă Albă consideră că Rusia ar trebui să accepte crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare.

Iar marți, într-o reuniune a Consiliului de Securitate ONU, Rusia şi Ucraina şi-au pasat din nou responsabilitatea pentru punerea în pericol a centralei nucleare din Zaporojie. Secretarul general al ONU le-a cerut să înceteze orice activitate militară în perimetrul acesteia.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă