Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de la alimentarea electrică, în urma unui bombardament rusesc, anunță Energoatom

8 octombrie 2022, 12:23

Energoatom a precizat că uzina îşi obţine în prezent electricitatea pentru a-şi acoperi propriile necesităţi de la generatoarele diesel, destinate cazurilor de urgenţă.

„Generatoarele diesel s-au activat automat. Rezervele de carburant diesel disponibile pentru funcţionarea lor în acest mod vor fi suficiente pentru 10 zile”, a transmis societatea pe Telegram.

Conducerea Energoatom subliniază necesitatea reparării şi restabilirii liniilor electrice ale uzinei, prin care se conectează la sistemul energetic.

„În această noapte, la ora (locală) 00:59, din cauza unui nou bombardament al trupelor ruse, ultima linie de alimentare cu energie electrică – linia Dniprovska de 750 de kilowaţi – a fost avariată şi deconectată de la sistemul de alimentare”, a indicat Energoatom în postarea de pe Telegram, citată de Agerpres. „În consecinţă, centrala nucleară din Zaporojie a fost deconectată complet”.

Potrivit Energoatom, planurile de conectare a unităţilor energetice în condiţii de bombardament şi cu avarii la toate liniile sunt nerealiste.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat joi, în timpul vizitei sale la Kiev, că această centrală  confiscată de Rusia rămâne o întreprindere ucraineană.

Rafael Grossi intenţionează să discute cu Rusia, în cadrul unei apropiate vizite, despre un posibil acord de creare a unei zone de protecţie în jurul centralei, pentru a se evita un accident nuclear, în continuare „o posibilitate foarte, foarte clară”, după cum a spus el în cadrul unei conferinţe de presă desfășurate în capitala ucraineană.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite