Centrala nucleară Zaporojie a fost din nou deconectată de la rețeaua electrică, anunță Agenția Internațională pentru Energie Atomică
03 Septembrie 2022, 20:30 (actualizat 04 Septembrie 2022, 10:57)
(actualizat 04 Septembrie 2022, 10:57) | Știrile TVR

Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de forțele ruse, a fost din nou deconectată de la rețeaua electrică, a anunțat sâmbătă Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), ai cărei experți se află la fața locului. Șase experți AIEA au rămas la centrala nucleară Zaporojie, dar Agenția lucrează pentru a stabili o prezență permanentă acolo, formată din doi experți care vor rămâne acolo cu normă întreagă.

Incidentul s-a produs „după noi bombardamente în zonă”, potrivit informațiilor furnizate de autoritățile ucrainene organismului ONU. Centrala continuă să funcționeze datorită unei linii de rezervă, precizează AIEA.

Centrala a fost deconectată total de la rețea pe 25 august, când a continuat să funcționeze datorită unui generator de rezervă alimentat cu motorină.

Președintele Volodimir Zelenski spunea atunci că lumea a fost la un pas de un dezastru nuclear.

Situaţia de la centrala Zaporojie, în sudul Ucrainei, stârneşte îngrijorarea multor lideri internaţionali. Cele două părţi aflate în război se acuză reciproc că au desfăşurat bombardamente care au vizat zona şi că riscă să declanşeze o catastrofă nucleară.

AIEA este acum informată aproape în timp real datorită echipei sale ajunsă în această săptămână împreună cu directorul general Rafael Grossi, care s-a declarat "foarte îngrijorat" de riscul unui accident nuclear major.

Grossi a plecat după câteva ore, însă şase experţi ai agenţiei se află în continuare la faţa locului, dintre care doi vor rămâne "în permanenţă", "o prezenţă de o importanţă capitală pentru a ajuta la stabilizarea situaţiei", potrivit şefului AIEA.

După ce a inspectat instalaţiile, Grossi a spus că a constatat că "integritatea fizică" a centralei "a fost încălcată de mai multe ori", spunând că situaţia este "inacceptabilă".

El nu a numit însă partea vinovată, în contextul în care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de mai multe săptămâni de bombardamente asupra centralei.

Anunţul survine în contextul în care Ucraina a transmis vineri că a lovit o bază rusă la Energodar (sud), nu departe de centrală.