Centre de vaccinare propuse pentru desființare. Care sunt motivele autorităților

29 ianuarie 2022, 17:43

În Râmnicu Vâlcea sunt deschise trei centre de vaccinare. Pentru două dintre ele, autoritățile au cerut închiderea. Unul din motive, interesul scăzut pentru vaccinare. De la începutul anului, mai puțin de două mii de oameni s-au imunizat în cele două centre.

”Am plecat de la analiză ritmului de vaccinare destul de scăzut și care poate fi susținute de un singur centru de vacc cu mai multe fluxuri”, declară Daniel Ionescu, purtătorul de cuvânt de la Primăria Râmnicu Vâlcea.

”Tocmai am trimis o adresa la CNC am solicitat reducerea numărului de centre și relocarea centrului de la Anton Pann, urmând să găsim cu primăria un alt spațiu”, spune Amelia Pițiga, purtătoarea de cuvânt de la DSP Vâlcea.

Un alt motiv este că 3 mii de elevi din cele două școli sunt nevoiți să facă sport afară sau în clase, pentru că sălile de sport sunt acum centre de vaccinare. La liceul Sanitar, de exemplu, sala de sport a fost modernizată chiar înainte de startul campaniei de vaccinare, iar elevii nu au apucat să o folosească.

”Avem o mie și ceva de copii, 3 profesori de sport. Am încercat să nu suprapunem orele de sport că să poată face pe rând pe terenul de sport atunci când timpul a fost bun”, spune Lidia Paula, directoarea Liceului Sanitar ”Antim Ivireanul” din Vâlcea.

În oraș ar rămâne deschis un singur centru de imunizare, în sala de sport a Liceului Tehnologic Forestier, unde pot funcţiona mai multe fluxuri pentru toate tipurile de vaccin.

Aceeași situație, și în orașul Motru din Gorj. Primarul cere închiderea sau mutarea singurului centru de vaccinare, amenajat într-o școală. Sunt puțini doritori, dar cheltuieli foarte mari. Ultima factură la gaz depășește de cinci ori valoarea celor din iarnă trecută.

”Ne-a venit o factură de 35 de mii de lei pt gaz pe 2 luni, noiembrie și decembrie. DSP-ul mai are și alte cheltuieli, care ne dau aceste sume, pentru plata angajaților, care se ridică la 70-90.00 de mii de lei pe lună. Asta pentru un singur centru. Cred că nu se justifică aceste sume, salarii și utilități, pentru 10-15 persoane”, spune Cosmin Morega, primarul din Motru.

Dacă cererea primarului va fi aprobată, oamenii se mai pot imuniza la Spitalul Municipal sau în cabinetele medicilor de familie.

La începutul campaniei de vaccinare, centrul din Motru era fruntaș în județ, cu aproape 100 de persoane pe zi, care stătea la coadă să se imunizeze.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite