Cercetătorii cehi au creat un nou test rapid de depistare a coronavirusului, care dă rezultatul într-o oră
09 Septembrie 2020, 18:44
(actualizat 09 Septembrie 2020, 21:34)

Epidemia de COVID a revenit în Cehia mai puternic ca niciodată. Țara a raportat astăzi peste 1100 de noi infectări: cel mai mare bilanț zilnic înregistrat de la apariția noului coronavirus. Cele mai multe cazuri sunt la Praga așa că autoritățile au anunțat noi restricții și reguli de conduită în capitală.

Cu aproape 100 de cazuri la suta de mii de locuitori, Praga este zona galbenă, adică unde se înregistrează un risc mare de infectare, așa că autoritățile au decis că masca de protecție trebuie purtată în toate spațiile închise: transport în comun, magazine și în spațiile comune din școli.

În plus, tot pentru a preveni contaminările, barurile și restaurantele trebuie să se închidă cel târziu la miezul nopții. În ciuda numărului mare de infectări, cel al deceselor și internărilor rămân cu mult sub alte state și chiar cu perioada de vârf din primăvară.

Majoritatea cazurilor noi sunt persoane tinere și în general asimptomatice.

Pentru a ajuta la despistarea infectaților, Universitatea Olomouc, a creat un nou test rapid, care dă rezultatul într-o oră iar probele le poate prevala oricine fără ajutor din partea personalului medical.

Acest test rapid costă între 4 și 20 de euro , de 4 ori mai ieftin decât un test PCR, și este acum în faza pilot iar acuratețea sa va fi verificată cu ocazia mai multor evenimente sportive și culturale.