Cercetătorii de la o universitate din Ungaria studiază modul în care câinii învață limba oamenilor

1 noiembrie 2021, 07:39

Max și Lizzy sunt doi câini border collie care participă la un experiment al Departamentului de Etologie de la Universitatea Etvos Lorant din Budapesta. Ei pot înțelege numele a până la o sută de jucării.

Putem să lucrăm cu aceşti câini pentru a înţelege mai bine cum înţeleg numele noi ale obiectelor şi să comparăm cu felul în care oamenii învaţă numele obiectelor, ca să înţelegem mai bine procesul, a explicat Shany Dror, cercetător etolog.

Cercetătorii au realizat că, în vreme ce majoritatea câinilor au probleme în a înțelege semnificațiile obiectelor, Max o poate face cu o mare ușurință.

Cercetarea tradiţională vorbeşte despre medii, performanţele medii ale unui grup sau populaţii, dar în acest caz, suntem interesaţi de aceste valori particulare. Şi putem vedea că, în cazul câinilor, învăţarea cuvintelor este o capacitate de care doar o mică parte a populaţiei este capabilă şi e o paralelă foarte interesantă de exemplu pentru felul în care cineva devine special din punct de muzical în comparaţie cu alţii, a precizat Adam Miklosi, cercetător, şeful Departamentulu de Etologie.

Studiul cercetătorilor maghiari ne va spune mai multe nu numai despre câini, dar și despre oameni și felul în care aceștia comunică cu patrupedele.

Rezultatele despre comunicarea dintre cele două specii ar putea avea aplicații din cele mai diverse, inclusiv în robotică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite