Cernăuți: Expoziția de fotografie de război „Nadia. Vieţi în vreme de război” a echipei TVR poate fi văzută la Muzeul Regional de Artă

20 octombrie 2023, 19:13

Partea cea mai grea a fost amenajarea expoziţiei. Totul trebuia să fie perfect.

Pe afiş este imaginea micuţei Nadia, o fetiţă de numai 6 anişori pe care echipa TVR a întâlnit-o în Hersonul eliberat de sub ocupaţia rusă, în noiembrie anul trecut.

Cele mai multe fotografii au fost realizate de Doru Oancă, şoferul echipei, care a dovedit calităţi de fotojurnalist.

Doru Oancă, fotojurnalist: Am vrut să arăt relitatea războiului. Pentru că și în România, și în Europa multă lume nu crede ce se întâmplă în acest război

Cameramanul Bogdan Militaru a emoţionat invitaţii cu declaraţiile sale, iar translatorul şi fixerul Angela Bota a povestit cum s-a alăturat echipei TVR.

La vernisaj a venit şi Oxana Palamariuc, soţia lui Vasile, un militar româno-ucrainean din satul Voloca, aflat pe front. Echipa TVR la întâlnit la Liman, în Donbas.

Oxana Palamariuc, soţia lui Vasile, un militar româno-ucrainean aflat pe front: Copiii toată ziua mă întreabă unde-i tata și când vine, și când o să se termine războiul. Așteptăm să se termine războiul, să se întoarcă toți acasă cu victorie.

Un alt român de-al nostru din Herţa este Adrian Medvedi. El a fost pe front în regiunea Harkov, la 3 kilometri de granița cu rușii.

Adrian Medvedi, militar româno-ucrainean care a fost pe front: Cel mai apropiat proiectil a căzut la 4 metri de noi, de blindajul nostru. Am avut o seară, în luna noiembrie, unde două ore ne-au bonbardat non stop.

Şi alţi membri ai comunităţii româneşti de la Cernăuţi au vizitat expoziţia.

Albert Komari, curatorul expoziţiei: Aceste fotografii sunt vii, se simte în ele viaţa.

Expoziţia de fotografie de război a fost realizată de echipa TVR cu sprijinul Muzeului Regional de Artă şi al Asociaţiei Jurnaliştilor de investigaţie Context din București.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite