Certificatul verde devine realitate şi la noi, din 20 septembrie. Specialiştii atrag atenţia că măsura poate fi impusă prin lege, nu prin hotărâre de guvern. Reacția șefului CNCD
17 Septembrie 2021, 20:12 (actualizat 17 Septembrie 2021, 22:46)
(actualizat 17 Septembrie 2021, 22:46) | Știrile TVR

Guvernul a aprobat o hotărâre prin care condiţionează accesul în anumite spaţii dacă incidenţa depăşeşte 3 cazuri la mia de locuitori. Specialiştii atrag însă atenţia că măsura presupune restrângerea unor drepturi, iar Constituţia României nu permite restrângerea drepturilor decât prin adoptarea unor legi în Parlament şi nu prin acte administrative, cum sunt hotărârile de guvern. Între timp, câteva zeci de persoane au manifestat deja împotriva certificatului verde.

Guvernul a aprobat introducerea certificatului verde pentru accesul în anumite spații dacă rata de infectare dintr-o localitate depășește 3 cazuri la mia de locuitori. Sunt vizate evenimentele private, precum nunți și botezuri, dar şi sălile de fitness, restaurantele, piscinele și sălile de jocuri. Excepție fac doar copiii sub 6 ani.

Premierul a declarat că introducerea certificatului verde ajută România să evite măsuri mult mai restrictive, ca închiderea piețelor sau a altor spații, și permite economiei să funcționeze.

Florin Cîțu, prim-ministrul României: "Eu nu văd o restrângere a drepturilor aici, dar îi las pe specialiști să se pronunțe, până atunci vom folosi această metodologie, și acum dacă mergi la spital îți faci un test COVID. A fost folosit acest certificat verde în toată Europa, toată vara, nimeni nu a crezut, nu a spus că este o restrângere a unor drepturi".

Șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, dar și unii specialiști în drept constituțional sunt în dezacord cu premierul.

Ei spun că certificatul verde presupune practici discriminatorii și că asta înseamnă restrângerea unor drepturi fundamentale.

Csaba Asztalos, șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării: "Potrivit Constituţiei, articolul 53, alineatul 1, nu se pot adopta măsuri care privesc drepturi fundamentale ale omului decât numai prin lege, prin ordonanţele de urgenţă ale guvernului nu pot fi afectate elemente ce ţin de regimul drepturilor fundamentale ale omului. (...) De altfel, şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, şi jurisprudenţa Curții de la Strasbourg arată că orice limitare, restricţie ce ţine de drepturile fundamentale se realizează printr-o lege".

Constantin Udrea, fost judecător militar: "Ceea ce Constituţia nu permite direct şi nici Legea Sănătăţii Publice nu permite direct nu este permis să se realizeze în mod indirect, iar aceasta reprezintă un abuz şi, în esenţă, va fi tratat ca atare de către avocaţi şi de către jurişti, în mod cert".

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților: "Suntem pregătiți la nivelul Parlamentului, dacă este necesară adoptarea unei legi, că au mai fost dezbateri și CCR s-a pronunțat asupra acestui subiect, spunând foarte clar că orice restricționare a unor drepturi trebuie obligatoriu adoptată prin lege".

Certificatul verde atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală a deținătorului.

În timpul ședinței de guvern în care se discuta hotărârea, câteva zeci de persoane s-au adunat în Piața Victoriei pentru a protesta față de această măsură.