CFA România | Impactul economic al coronaviruslui se va resimți și în 2022

Economie impact COVID-19
Economie impact COVID-19
22 aprilie 2021, 09:50

Organizaţia arată, într-un comunicat remis joi AGERPRES, că rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2022/aprilie 2021) a înregistrat o valoare medie de 3,44%. În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 93% dintre participanţii la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9517, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 4,9903 lei pentru un euro.

„Este de remarcat faptul ca 76% din participanţii la sondaj anticipează majorarea ratei inflaţiei, peste 72% se aşteaptă la creşterea ratelor de dobândă de piaţă monetară şi peste 83% prognozează majorarea ratelor de dobândă pentru scadenţele pe termen mediu” precizează sursa citată.

Banca Naţională a României prognozează o inflaţie de 3,4% pentru finalul acestui an.

Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului realizat lunar de Asociaţia CFA România au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naţionale.

Potrivit rezultatelor din luna martie a acestui an, cea mai mare parte a respondenţilor (peste 70%) anticipează că impactul economic al coronavirusului se va resimţi inclusiv în anul 2022, iar cea mai mare pondere (23,3%) chiar până în trimestrul IV al anului 2022.

Totodată, analiştii estimează că datoria publică va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la peste 52% din PIB.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut în martie comparativ cu luna februarie la valoarea de 60,7 puncte iar faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 39,9 puncte.

„Atât indicatorul de încredere cât şi cele două componente ale sale au atins valorile maxime post criza Covid, ceea ce indică încredere în revenirea economiei în acest an. De asemenea, sondajul relevă revenirea, în linie atât cu evoluţiile globale cât şi cu prognoza de creştere economică, a anticipaţiilor de majorare a ratei inflaţiei şi a ratelor de dobândă”, a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de aproape zece ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică cuprinde valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a şase întrebări cu privire la condiţiile curente referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii şi anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

 

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

Analiza. Europa vs Statele Unite. Care economie este mai performantă

Statul vrea să se împrumute cu dobândă de la românii din diaspora